Bugarska će uz transfer izraelske tehnogije proizvoditi bespilotne letelice

Izvor: TangoSix.rs, 28.Nov.2018, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska će uz transfer izraelske tehnogije proizvoditi bespilotne letelice

Najveće preduzeće vojno-industrijskog kompleksa Bugarske, državni Vazovski Mashinostroitelni Zavodi (VMZ) iz Sopota potpisalo je 15. novembra sporazum sa izraelskom kompanijom Aeronautics o saradnji i transferu tehnologije koji se tiče proizvodnje bespilotnih letelica u Bugarskoj.
Sporazum su potpisali predsednik upravnog odbora VMZ-a Atanas Bogdanov i direktor marketinga i poslovnog razvoja izraelske kompanije Adi Cohen koji je tom prilikom istakao da >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Aeronautics prepoznaje Bugarsku kao važno vazduhoplovno središte odakle Aeronautics i VMZ mogu ući na nova tržišta.
Ne ulazeći u detalje o budućoj saradnji sa VMZ-om, Cohen je objasnio da je njihova namera uspostavljanja linija za sklapanje i proizvodnju bespilotnih letelica u Bugarskoj. U zvaničnoj izjavi VMZ-a stoji da su očekivanja da će ovaj sporazum biti prava prilika za njihovu kompaniju da započne sa razvojem i proizvodnjom sopstvenih bespilotnih letelica.
Od svog osnivanja 1997. kao izraelskog visokotehnološkog inkubatora i startap kompanije, Aeronautics je prerastao u jednu od najnovijih svetskih kompanija za razvoj i proizvodnju bespilotnih vazduhoplovnih sistema za korišćenje u oblasti odbrane i bezbednosti.
Prisutnost kompanije na Balkanu nije novost – oko 10 mini bespilotnih sistema Orbiter je operativno u Vojsci Srbije od 2008. godine dok je Turskoj za potrebe ISR operacija (intelligence, surveillance and reconnaissance-  prikupljanje podataka, osmatranje i izviđanje) prodata bar jedna dvomotorna MALE (medium-altitude long endurance – letelica sa velikim doletom koja leti na srednjim visinama) bespilotna letelica Aeronautics Dominator koja je razvijena iz aviona Diamond DA42 austrijske proizvodnje.
U jednoj od skorijih uspeha Aeronauticsa na Balkanu, hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je 15. maja ove godine ugovor vredan 4,88 miliona evra koji ima za cilj da se do kraja godine Hrvatska opremi jednom lansirnom rampom i sa šest mini taktičkih bespilotnih sistema Orbiter 3. Odgovorna za logističku podršku i letenje ovih bespilotnih sistema bila bi hrvatska vojska koja bi ih 40 procenata vremena koristila za svoje opotrebe. U preostalih 60 posto vremena, Orbiter 3 bi koristilo ministarstvo poljoprivrede u njenoj primarnoj ulozi – nadgledanju ribolova, kontrolu i nadzor.
Sporazum između Aeronauticsa i VMZ dolazi nakon nešto više od pet meseci pošto je bugarski premijer Bojko Borisov tokom posete Jerusalimu 12. juna predložio zajedničku proizvodnju bespilotnih letelica sa Izraelom. Takođe, potpisivanje ovog sporazuma se poklapa i sa najavom komandanta bugarske Kopnene vojske general-majora Mihajla Popova koji je 7. novembra rekao da ministarstvo odbrane u Sofiji radi na 12 projekata za modernizaciju Kopnene vojske u narednih 5 do 7 godina. Jedan od tih projekata je, prema Popovu i opremanje bespilotnim letelicama.

The post Bugarska će uz transfer izraelske tehnogije proizvoditi bespilotne letelice appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.