Ada: Dani Tiske ribe

Izvor: RTS, 27.Avg.2019, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ada: Dani Tiske ribe

Koja se sve jela mogu pripremiti od ribe, i to ribe iz Tise, moglo se videti u Adi, na susretu kulinara iz pet zemalja kroz koje protiče ta reka. Različiti gurmanluci u ovom bačkom mestu pripremani su i na neobičan način, a zbog broja jela morala su se formirati tri žirija.
Branko Mataruga iz Sente jedan je od 189 učesnika Druge manifestacije "Dani tiske ribe" i odlučio je da se na takmičenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u spremanju ribljih specijaliteta u Adi predstavi sa neobičnim jelom.

"Prezentujem punjenu štuku sa terpanima, to su patuljasti somovi koji su pečeni na dve vrste, jedna vrsta somova je pečena na u palminom ulju, a druga je pohovana. Pošto mi ribari koji smo iz Vojvodine poznati smo po tome što pravimo specijalitete od ribe", kaže Branko Mataruga, iz Sente.
Manifestacija "Dani tiske ribe" ima međunarodni karakter i u Adi okupila kulinare iz svih pet zemalja kroz koje protiče reka Tisa: Ukrajine, Slovačke, Rumunije, Mađarske i naše zemlje. Spremaju se najrazličitiji gurmanluci.
"Napravio sam fašir, to mađari kažu fašir. To sam stavio, ribu sam skuvao i skinuo sam sve kosti, samleo sam, stavio sam malo slanine. U ovom baš stavio sam i peršuna", kaže Feješ Ištvan Flenko.
Miroslav Medurić, iz Turije podseća: "Znaš kako mi Turinci: nema mesa da ne može da se napravi kobasica, pa čak i od ribe. To je sada kunst napraviti."
Jedan od načina da se skuva čorba je i uz upotrebu solarne parabole. Da bi se pripremaila na ovaj način potrebno je oko tri sata.
"Moja čorba se kuva možda malo duže nego pomoću vatre, ali isto tako je ukusna. S' tim da nema dima", kaže Danijel Bukta, iz Mola.
Na stotine različitih jela spremljenih na najrazličitije načine i za žiri veliki izazov. Zato su napravljena tri žirija.
"Jedne za kuvanje čorbe, paprikaše, druge za neka mešana jela koja sad idu u ošti dojam", kaže Ivan Terek, majstor kulinarstva iz Sombora. "Biće tu i od morke supa, supa od fazana, biće još juneći gulaš, perkelt i treće biće pečene ribe, normalno na sve načine."
Organizator "Dana tiske ribe" je Udruženje "Belorepan", gde se nadaju da će svaka sledeća manifestacija biti sve posećenija, jer kažu da se ima i zašto doći u Adu.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.