150 predloga za ime mosta na Adi

Izvor: B92, 19.Sep.2011, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

150 predloga za ime mosta na Adi

Beograd -- Komisiji za nazive trgova i ulica do sada je stiglo oko 150 predloga za ime novog mosta, između ostalog feniks, Pegaz, beogradski obešenjak, Ejmi Vajnhaus.

Beograđani su inspiraciju za ime mosta našli među poznatim ljudima, istorijskim ličnostima, životnim idealima, crkvenim praznicima, prirodnim pojavama.

Tako su patrijarh Pavle, Duško Radović, Ivo Andrić, Momo Kapor, Milutin Milanković, Nikola Hajdin, Stefan Nemanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Novak Đoković, Zoran Đinđić, Dragan Đilas, Branko Pešić, zaslužili da se po njima zove most.

Predloženo je i da novi most na Adi nosi ime Slobodana Miloševića, Arčibalda Rajsa, Draže Mihailovića, Dragutina Gavrilovića, ali i Britni Spirs i Ejmi Vajnhaus.

Beograđani su između ostalog predložili i da most nosi imena kao što su beogradski stampedo, jedro, balerina, džin, dva srca, beogradski obešenjak, lepeza, most mladosti, ljubavi, jedinstva, vrata naroda, srebrna struna, sunce, pauk, džin, euro most...

U Komisiji su zabeleženi i predlozi kao što su most palih boraca Beograda, jasenovačkih žrtava, oslobo]enja Beograda, srpskih kraljeva, velikog vožda, kao i uspenski, spasovdanski, vaznesenski, sretenski most, pa čak i Bogorodočin i most Isusa Hrista.

Da li će most poneti neko od ovih imena ili možda, pak, Srbija na obalama Save, most čuvara grada, Odisej na Adi, elita, Evropa, Balkan, Radovan Treći, odlučiće Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica, u kako se navodi, javnoj i demokratskoj proceduri nakon njegovog otvaranja.

Most preko Save kod Ade Ciganlije biće pušten u saobraćaj do kraja godine, kada će dobiti i zvanično ime.
Pogledaj vesti o: Amy Winehouse

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.