Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu javnih ličnosti protiv urednika Informera i Pinka

Izvor: Radio 021, 09.Avg.2017, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu javnih ličnosti protiv urednika Informera i Pinka

Više javno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv glavnog urednika Informera Dragana J. Vučićevića, glavnog urednika TV Pink Željka Mitrovića i urednika drugih medija u kojima su ugledni novinari, aktivisti i umetnici optuživani za najteža krivična dela.

Kako piše Cenzolovka, u obaveštenju koje je potpisao zamenik javnog tužioca Aleksandar Momčilović kaže se da je krivična prijava odbačena zato što "nema osnovane sumnje da su prijavljena lica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izvršila navedena krivična dela, niti pak neko drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, već se eventualno radi o krivičnom delu uvreda".

Potpisnici krivične prijave, Vukašin Obradović, tadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Ilir Gaši, direktor Slavko Ćuruvija fondacije, novinarke Antonela Riha i Tamara Skrozza i glumci Sergej i Branislav Trifunović, uputili su Apelacionom javnom tužilaštvu prigovor na ovu odluku.

Oni u saopštenju napominju da su bez ikakvih dokaza optuženi za učešće u zaveri za nasilno rušenje ustavnog poretka, da su dovedeni u vezu sa "stranim agenturama", pokušajem stvaranja haosa u zemlji, pa čak i u vezu sa "ubijanjem Vučića", kako se navodi u tekstovima Informera i drugim medijima koji su ovakve ili slične stavove prenosili, kao što su TV Pink ili portali Pravda i Zavetnici.

"Smatrajući da je obaveza države da, kažnjavanjem takvog postupanja, štiti svoje građane i brani kulturu ljudskih prava i javnog dijaloga, pre više od godinu dana podneli smo krivičnu prijavu protiv Dragana J. Vučićevića, Željka Mitrovića i ostalih pojedinaca koji su učestvovali u ovom sramnom poduhvatu", podsećaju potpisnici saopštenja.

Oni smatraju da odluka o odbacivanju njihove krivične prijave, još jednom pokazuje da oni koji drugačije misle i javno istupaju u Srbiji ne mogu da računaju na pravdu, pravednost i ravnopravnost i da svako nekažnjeno može da ih optuži za šta hoće.

"Želimo da poručimo državi i javnosti Srbije da nećemo odustati od borbe za vrednosti u koje verujemo, na svaki način koji nam je dostupan", kaže se u saopštenju koje su potpisali Ilir Gaši, Tamara Skrozza, Antonela Riha, Vukašin Obradović i Branislav i Sergej Trifunović.

Autor: Cenzolovka

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.