Mitrović bez jahte bar dve godine?

Izvor: B92, 15.Avg.2011, 05:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitrović bez jahte bar dve godine?

Zagreb -- Iako je sud u Dubrovniku u petak Carinskoj upravi iznenada zabranio prodaju zaplenjene jahte, pišu hrvatski mediji, Željko Mitrović tek je na početku borbe.

Do pravostažnosti postupka proći će barem još dve do tri godine, prognozira njegov advokat Neven Cirkveni.

Sud je žurno doneo privremenu meru zabrane prodaje jahte zato što je Carinarnica već za sredu bila najavila licitaciju na kojoj bi jahta bila ponuđena na prodaju, tumači on.

Privremena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mera ostaje na snazi do pravosnažnosti presude. A presuda ne da nije na vidiku, nego suđenje nije ni počelo. Još nije zakazano ni prvo ročište u tom postupku, u kojem je Mitrović tužio Carinsku upravu za nezakonito postupanje.

Suština spora između Mitrovića i Carinske uprave vodi se pred Upravnim sudom, pred kojim Mitrović osporava rešenje Carinske uprave po kojem bi morao da plati milionski iznos carine i taksi za jahtu.

Paralelno s tim postupkom, Mitrović je prošle nedelje pred Opštinskim sudom u Dubrovniku podneo tužbu protiv Carinske uprave za nezakonito postupanje.

Pred Upravnim sudom osporava postojanje carinskog duga. Na pitanje koliko će ti sudski sporovi trajati u optimističnoj varijanti, a koliko u pesimističnoj, Cirkveni kaže da je realno očekivati pravosnažnu odluku za dve do tri godine. "Svi znamo u kakvom nam je stanju pravosuđe", komentira Cirkveni.

U slučaju da na kraju svega sudovi presude da Mitrović ne mora da plati kazne ili da nije nužno da se taj dug namiri prodajom jahte, otvara mu se mogućnost da tuži Carinarnicu i zbog štete koja mu je nanesena zaplenom.

Mitrovićev advokat je kritizikovao i to što Carina tvrdi da je oduzimanje i prodaja jahte "uobičajeni postupak”, ističući da ne bi smeli da prodaju skupu jahtu zbog nesrazmerno nižeg duga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.