Mitrović: Pink će vredeti 2 mlrd.€

Izvor: B92, 11.Sep.2011, 04:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitrović: Pink će vredeti 2 mlrd.€

Beograd -- Za dokapitalizaciju Pinka ima mnogo zainteresovanih i kada sve bude završeno ovaj sistem će vredeti i do dve milijarde evra.

Tada će se akcije pojaviti na Londonskoj berzi, jer Željko Mitrović, sada većinski vlasnik, ne veruje da će neko biti spreman da da toliki novac odjednom.

Trenutno se pregovori vode sa fondom Mid Evropa partners, koji u Srbiji ima vlasništvo u kablovsko-distributivnom sistemu SBB. Cena ulaska ovog fonda u Pink, u tekućim pregovorima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upravo je 150 miliona.

Željko Mitrović kaže da "Pink internešenel nije dužan 150 miliona evra, već je taj dug daleko manji. Postoji rupa od oko 40 miliona evra u obrtnom kapitalu, ali ako bismo govorili o realnom deficitu – on je oko 20 miliona evra, jer smo najveći deo potraživanja dobavljača i banaka već reprogramirali".

Pink internešenel kompani kao nadređena firma u svom sastavu ima 14 preduzeća, od toga 10 u Srbiji i još četiri u zemljama regiona (Podgorici, Sarajevu, Ljubljani i Skoplju), ali ono što zabrinjava jeste ukupan dug tih firmi od 14,9 milijardi dinara po bilansu za prošlu godinu ili neznatno manje od 150 miliona evra, za koliko je i objavljeno da se prodaje „ružičasta TV". Sve nepokretnosti su pod hipotekom, tvrdi Miodrag K. Skulić, ekonomista koji priprema za štampu knjigu o finansijskom stanju u ukupno 1.058 štampanih i elektronskih medija. Sam dug od blizu 150 miliona evra je 2,2 puta veći nego ukupni godišnji prihodi.

"U samom sistemu dugovanja se mogu sagledati kao 110 miliona evra, ali ni to nije stvarno, jer najveći procenat toga dugujemo sami sebi, što znači da je ova suma nastala davanjem pozajmica firmama koje su u mom vlasništvu", objašnjava on.

Po rečima vlasnika ovog, pre svega medijskog sistema, finansijske teškoće su posledica zamašnih ulaganja od oko 40 miliona u filmski grad u Šimanovcima i još 50 miliona evra u poslove koji nisu povezani sa televizijom (voda, žvake, fabrika di-vi-dijeva).

"I moja nedavna bolest uzrokovala je da sistem Pinka upadne u finansijske probleme, ali oni se mogu prevazići. Finansijski se možemo konsolidovati i ako pregovori propadnu, ako ne budemo dobili partnera. U tom slučaju koncentrisali bismo se na osnovni – TV biznis, odrekli bismo se vode, žvaka, poslova u Sloveniji, Hrvatskoj i usredsredili na Srbiju, BiH i Crnu Goru", navodi on.

"Verujte, kada sam se ja razboleo, to je podiglo visoku temperaturu kod dobavljača i banaka. Svi su krenuli naprasno da prinudno naplaćuju dugove, puštaju menice, a dobavljači programa da traže avanse... Sada je, ipak, drugačije i sistem se stabilizuje", kaže Mitrović, tvorac „ružičastog carstva".

Pink u Srbiji ima obrt od oko 40 do 50 miliona evra godišnje, u BiH još oko pet i u Crnoj Gori oko tri. Mitrović veruje i da će filmski studio u Šimanovcima početi da donosi novac, da za sada posao sa filmadžijama ne ide kako se očekivalo, ali da zato tu svoj prostor ima veliki broj televizija.

U Pinku su doskoro plate kasnile i po nekoliko meseci, zatim su isplaćivane i po dve mesečno, sada, kako tvrdi vlasnik, sledi isplata avgustovske plate, da bi se od sledećeg meseca uhvatio korak i sve postalo redovno.

Da bi se poslovalo bolje, radi se na „osnaživanju" kompletnog programa, tokom celog dana, a ne samo u najgledanijim terminima. Cilj je da se zadrži liderska pozicija na tržištu sa oko 20 odsto udela u gledanosti, jer Mitrović tvrdi da RTS kao javni servis nije pravi konkurent.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.