Kako sam napravio „Pink“

Izvor: Blic, 12.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sam napravio „Pink“

Vlasnik medijske korporacije „Pink" Željko Mitrović ovih dana u središtu je pažnje javnosti u regionu zbog kupovine televizijskih kuća u Hrvatskoj. Razvoj njegove imperije zaintrigirao je i uticajni američki list „LA Times", a novinarka Trejsi Vilkinson, koja je napravila intervju sa Mitrovićem, celoj priči je dala naslov „Medijski tajkun koji pokušava da proda drugačije lice Srbije".



Vilkinsonova objašnjava u uvodu priče kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mitrović za vreme ratnih zbivanja u Beogradu devedesetih ignorisao stvari oko sebe i istovremeno stvarao veselu „ružičastu" televiziju. Ona kaže da je on bio prinuđen da se pridruži levičarskoj partiji Mire Marković da bi njegova televizija preživela devedesete. Kada su došle promene sa svrgavanjem Miloševićevog režima, Mitrović je promenio program svoje televizije, kojim su dominirale telenovele, kičasta muzika i drugi eskapistički sadržaji.

- Smatrao sam da je najsigurniji model da zaštitim svoju televiziji da budem što dalje od političkih uticaja. Jer da sam devedesetih imao političko programiranje, nikad ne bih bio u stanju da preživim političke presije -kaže Mitrović.

Trejsi Vilkinson piše da je medijska „Pink" imperija zaista respektabilna na teritoriji bivše Jugoslavije.

- Zabava, muzika i biznis su tri najača oružja pomoću kojih različite etničke grupe mogu da budu zajedno - govori Mitrović.

Sledećih nedelja, kutinska TV „Net", postaće baza za buduću „Pink Hrvatsku". No, američka novinarka ipak akcenat priče premešta na veliki filmski projekat Željka Mitrovića, njegov PFI filmski grad u Šimanovcima.

- Naš filmski grad će biti jedan od najvećih u Evropi i siguran sam da će ljudi doći. Pokušavam već par godina da ubedim svetske filmske producente da je Srbija sada sigurna zemlja za investicije. Moramo da sklonimo negativne predrasude o Srbiji, jer bez toga neće biti lako prodati projekte.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.