Žele bolje uslove za rad: Štrajk radnika Amazona u Nemačkoj

Izvor: B92, 29.Jun.2020, 17:49

Žele bolje uslove za rad: Štrajk radnika Amazona u Nemačkoj

Berlin -- Više stotina radnika Amazona u Nemačkoj počelo je danas štrajk zahtevajući bolje uslove rada usled pandemije koronavirusa.

"Pozivamo zaposlene u šest centara Amazona da danas i sutra štrajkuju. Povećajmo pritisak jer Amazon do sada nije pokazao nikakvu otvorenost i dovodi u opasnost zdravlje zaposlenih", saopštio je nemački sindikat Verdi.

Zaposleni zahtevaju od ovog američkog giganta prodaje preko interneta da usvoji sporazum kako bi "osigurao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bolju zdravstvenu zaštitu i bezbednost radnika" zbog koronavirusa.

Verdi takodje poziva Amazon da prizna regionalne kolektivne ugovore o maloprodaji i naručivanju poštom, što i dalje odbija da učini.

Prema predstavnicima lokalnih sindikata, izmedju 400 i 450 zaposlenih je jutros učestvovalo u štrajku u Rajnbergu, logističkom centru na zapadu Nemačke, a predvidjene su i akcije u više drugih gradova poput Verna, Lajpciga.

Sindikat Verdi se već godinama bori za bolje uslove rada u logističkim centrima Amazona u Nemačkoj.

Zdravstvena kriza prouzrokovana pandemijom koronavirusa pojačala je proteste dok se uslovi rada zaposlenih u Amazonu redovno dovode u pitanje.

Prema sindikatu, nedavno se izmedju 30 i 40 osoba zarazilo korona virusom u logističkom centru u Bad Hersfeldu.

Amazon zapošljava 13.000 ljudi u Nemačkoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.