Završava se štrajk u prosveti

Izvor: S media, 29.Mar.2011, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završava se štrajk u prosveti

Predstavnici vlade i tri sindikata prosvetnih radnika sinoć su usaglasili predlog sporazuma o povećanju plata prosvetnih radnika za oko 14,5 odsto.

O predlogu će se sutra izjasniti glavni odbori sindikata, ali postoje indicije da će najverovatnije biti prihvaćen i da će se štrajk prosvetara završiti.

Kako P r e s s saznaje iz dobro obaveštenih izvora bliskih pregovaračima, predlog sporazuma predviđa nadoknadu smanjenih zarada prosvetnim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << radnicima i povećanje plata već od aprila i to za sedam odsto više nego što je predviđeno budžetom.

Dakle, povećanje bi ukupno iznosilo najmanje 14,5 odsto, a izmene koeficijenata u oktobru biće u zavisnosti od toga kako se bude punio budžet. Ranije u toku dana, na vanrednoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta, predloženo je povećanje zarada od sedam odsto svim zaposlenima u javnom sektoru.



Kako izgleda štrajk u praksi


Primer iz Čačka:

5 srednjih škola potpuno je obustavilo nastavu

5 osnovnih škola imalo je skraćene časove

2 srednje škole i 12 osnovnih imale su redovnu nastavu

2 osnovne škole radile su tako što je pola nastavnika potpuno obustavilo nastavu, dok je druga polovina radila



Najbolji mogući uslovi


Novi protokol Vlade i prosvetara uključuje i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja do avgusta, kao i izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora do 31. maja. Otpremnine će, najverovatnije, biti isplaćene do početka aprila, jubilarne nagrade za 2009. i 2010. do kraja juna, a za ovu godinu do kraja 2011.

- Ovim sporazumom ispunjeni su gotovo svi zahtevi prosvetnih radnika i po mojim procenama najverovatnije će ga prihvatiti glavni odbori sindikata. Bolje uslove teško da bismo mogli da postignemo, a svi akteri štrajka koji traje puna dva meseca su krajnje iscrpljeni - navodi izvor P r e s s a.

Predstavnici vlade i sindikata prosvete pregovarali su puna četiri sata, a ministar prosvete Žarko Obradović novinarima je samo obavestio da su "stavovi dve strane usaglašeni u predlogu sporazuma", ali njegove pojedinosti nije želeo da otkrije.

Kraj štrajka prosvetara se ne nazire

- Vođeni su konstruktivni pregovori na kojima su predstavnici vlade i tri sindikata usaglasi zajednički predlog u vezi sa poboljšanjem materijalnog položaja prosvetnih radnika, rešavanjem problema u prosveti i prekidom štrajka. Glavni odbori sindikata izjasniće se u roku od tri dana da li prihvataju sporazum. Dogovorili smo se da ne dajemo dodatne izjave - naveo je Obradović.

Na insistiranje novinara da pregovarači objasne da li se štrajk nastavlja, odgovorio je samo predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji.

- Štrajk će trajati do prihvatanja sporazuma i obustavlja se kada se on potpiše, ako se potpiše - rekao je on.

(P r e s s foto:P r e s s)
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.