Izvor: B92, 28.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaoštrio se protest farmera

Beograd -- Štrajk farmera u Argentini zaoštrio se jer je na ulice Buenos Ajresa izašla vojska. Sa problemima se suočavaju i italijanski farmeri.

Stočari zahtevaju smanjenje poreza, ali se sve više bune zbog nasilja kojem su podvrgnuti. Italijanski farmeri imaju drugačije probleme. Evropska unija uvela je zabranu na uvoz mocarele iz pokrajne Kampanja. Argentinske farmere su već juče napali građani koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizovala vlada u kontramitingu. Danas su na njih krenule kamiondžije.

Kako je opasnost od većih sukoba između ovih dveju grupa povećana, na ulice je izašla vojska.

Kamiondžije tvrde da zbog štrajka farmera nemaju posla. Farmeri ne odustaju od zahteva da se porezi smanje.

Predsednica Argentine za sada samo poziva na smirivanje protesta.

"Sve grupe koje blokiraju puteve i one koje i dalje štrajkuju, ponizno ih molim, kao predsednica Argentine i u ime argentinskog naroda, da obustave štrajk da bismo pokrenuli dijalog. Zaustavite štrajk", rekla je Kristina Fernandez Kirhner.

Stočari uz visoke poreze ne mogu da izvoze govedinu, što je najveći izvozni proizvod Argentine. Mnogi farmeri prosipaju mleko u znak protesta.

Bivo je vrsta govečeta koja daje punomasno mleko. Od njega se u Italiji pravi sir mocarela.

Na farmi u okolini grada Kapue u bivoljem mleku pronađen je dioksin. Ovaj otrov se našao u siru.

Uzgajivači bivola kažu da su ih mediji i zakoni Evropske unije doveli u sadašnju poziciju.

Oni i dalje tvrde da je njihova mocarela najbolja u Italiji i na svetu.

"Prema italijanskom zakonu, moramo da testiramo mleko na dioksin svakih šest meseci, ali od kada su nas mediji načepili, to radimo jednom mesečno. Bilo je nekoliko slučajeva u okolini, ali to nisu bili članovi našeg udruženja", kaže Đovani Garofalo.

Evropska unija nije želela da rizikuje i uvela je zabranu na izvoz mocarele iz Kampanje, uprkos oštrim protestima vlade.

Ipak, u picerijama u Napulju i dalje se peče napolitanska pica sa ovim sirom.

Napulj je sve do pre nekoliko meseci bio zatrpan brdima smeća, kao i sva druga naselja u regiji.

Mafija koja kontroliše čišćenje nije htela da očisti grad i okolinu, pa mnogi smatraju da su pašnjaci za bivole zagađeni otrovima iz smeća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.