Zakon o štrajku na jesen

Izvor: Politika, 15.Avg.2014, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o štrajku na jesen

Nacrt pre četiri godine usaglašen sa međunarodnim konvencijama, ali je sporno mesto održavanja štrajka

Srbija bi na jesen konačno mogla da dobije novi zakon o štrajku, oko kojeg se lome koplja sindikata i poslodavaca skoro pet godina. Kako „Politika” saznaje u kabinetu Aleksandra Vulina, ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, od septembra bi trebalo da krene sa radom radna grupa koja će pripremiti novi zakon o štrajku.

Na naše pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zašto se toliko čekalo kada već postoji nacrt zakona koji je i usaglašen sa međunarodnim konvencijama, u ovom ministarstvu odgovaraju da je prioritet bilo donošenje Zakona o radu, kao i da se trenutno radi na brojnim drugim zakonima.

Jovan Protić, nacionalni koordinator za Srbiju Međunarodne organizacije rada (MOR) kaže za naš list da ne veruje da će radna grupa imati puno posla, pogotovu ako se zna da je prošlog leta završena i javna rasprava.

– Ne pritiskamo državu, jasno nam je da je prioritet bio Zakon o radu, samo mislimo da nema više razloga da se čeka, jer je radna grupa formirana još 2009, 2010. godine, a MOR je od tada dva puta pozvan da da mišljenje. Kada je već uloženo toliko energije i vremena i kada je nacrt usklađen sa međunarodnim standardima, bilo bi dobro i da se usvoji, jer je svakako bolji od aktuelnog zakona koji je iz 1996. godine – objašnjava Protić.

Zašto zakon nije usvojen do sada, pitali smo i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, koji je u vreme izrade nacrta bio ministar rada i socijalne politike. On za „Politiku” priznaje „da smo bili relativno blizu”, ali da su iskrsle tri prepreke, koje su se ispostavile kao nepremostive.

– Poslodavci su insistirali na „lokautu” i pozivali se na zakonska rešenja u nekim zemljama EU, a naravno sindikati su bili protiv toga. Druga odredba koja je bila sporna ticala se mesta u kojem bi štrajkovi mogli da se organizuju. U našoj verziji zakona bilo je predviđeno da mesto okupljanja bude u okviru preduzeća, dok su sindikati smatrali da je to ograničavanje prava na štrajk i da imaju pravo da izađu napolje, na šta smo mi odgovorili da to onda više nije štrajk već – protest – objašnjava Ljajić.

Kada se videlo da su pozicije sindikata i poslodavaca dosta udaljene oko ove dve stvari, nastavlja ministar, postavilo se pitanje svrsishodnosti donošenja ovakvog zakona, jer u mnogima zemljama EU on ne postoji, već se štrajk reguliše drugim propisima.

– I na kraju, u tom nadgornjavanju, došlo je vreme za izbore 2012., a niko nije želeo da usred kampanje „seče” oko ovako važnih stvari bez saglasnosti svih aktera – kaže nekadašnji ministar rada.

Poslodavci su tvrdili da je proteklih godina bilo mnogo štrajkova za koje niko nije odgovarao (a neki od njih su korišćeni kao vid manipulacije i pritiska u sprezi sindikata i nekih interesnih grupa), niti je država odgovarala za ogromne dugove koji su nastali, pa su vlasnici kapitala morali da nadoknađuju štetu.

– „Lokaut” je pitanje odluke jedne vlade, jer ovaj institut nije u Evropi toliko raširen, postoji uglavnom u anglosaksonskoj tradiciji, pa je to samo stvar procene onoga ko donosi zakon do koje mere je potreban, ali to svakako nije nešto zbog čega bi se odlagalo donošenje zakona u nedogled – stav je nacionalnog koordinatora Međunarodne organizacije rada.

Protić kaže da, kada je MOR drugi put (u aprilu 2013) pozvan da pomogne usaglašavanje zakona, eksperti su predložili da nekakav vid industrijske akcije ostane na strani poslodavaca, ali bez izričitog pominjanja lokauta.

– Rekli smo da on postoji u nekim državama članicama, ali niste u obavezi da ga zadržite, samo je stvar procene i dogovora – kaže Protić.

On se seća da je tokom razgovora bilo problema i sa mirnim rešavanjem radnih sporova – stari zakon ne poznaje ovaj institut, a novi u jednom od prvih članova upućuje na to da bi pre otpočinjanja štrajka bilo obavezno pokušati da se mirno reši spor.

Na naše pitanje da li je tačno da u nekim zemljama EU ne postoji zakon o štrajku, on odgovara da je to tačno, ali podseća da se celokupni radno pravni sistemi razlikuju dosta od zemlje do zemlje, pa nismo uporedivi u tom smislu.

– Sa druge strane mi imamo zakon, on je donet pre skoro dve decenije i bilo je logično da ga modernizujemo i dovedemo u red u skladu sa međunarodnim standardima i konvencijama, što smo i uradili i nadam se da nećemo dugo čekati da bude prosleđen vladi i skupštini na usvajanje – kaže na kraju Jovan Protić.

-------------------------------------------------------------

Šta je princip „lokauta”

Šira javnost je tokom tih pregovora prvi put čula za princip „lokauta” (lockout), a Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije, tada je objašnjavao da poslodavci traže da se uvede mogućnost da vlasnik fabrike ili preduzeća privremeno zatvori kompaniju i time spreči gubitke prouzrokovane prekidom rada, sve dok se ne pronađe rešenje. U međuvremenu, može da se zatraži i arbitraža, kojom bi se utvrdilo da li postoji zloupotreba.

Sandra Gucijan

objavljeno: 15.08.2014.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.