ZAHTEV ZA HITNO RAZREŠENJE DUŽNOSTI V.D. DIREKTORKE CVETKOVIĆ: Zakazan štrajk u Domu zdravlja Zemun

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2023, 13:57

ZAHTEV ZA HITNO RAZREŠENJE DUŽNOSTI V.D. DIREKTORKE CVETKOVIĆ: Zakazan štrajk u Domu zdravlja Zemun

Novi sindikat zdravstva Doma zdravlja Zemun, na vanrednoj sednici, doneo je odluku da se 27.06.2023. godine održi ŠTRAJK, sa obezbeđenim minimalnim obimom procesa rada, koji je u skladu sa zakonom, sa zahtevom za hitno razrešenje dužnosti v.d. direktorke dr Aleksandre Cvetković.

Poznato je da se u Srbiji ne poštuje Zakon o javnim preduzećima u članu 52 jasno definiše propise za vršioce dužnosti direktora javnih preduzeća po kojima period obavljanja funkcije vršioca >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine, kao i da isto lice ne može biti dva puta imenovano za vršioca dužnosti direktora.

Kršenjem ovog zakona otvaraju se vrata za brojne zloupotrebe. Vršilac dužnosti direktora s jedne strane ima praktično bolju poziciju od direktora, jer u praksi godinama ostaje na svojoj funkciji, dok god ga Vlada Republike Srbije ne razreši dužnosti, dok je, s druge strane, direktoru dužina mandata četiri godine

Dom zdravlja Zemun, otišao je korak dalje, pa sada prvi put u istoriji nekog javnog preduzeća u Srbiji imamo takozvanog v.d. direktora u ostavci, koji ovu funkciju obavlja od 28.04.2023. do današnjeg dana. Naime, v.d. direktorka Doma zdravlja Zemun, dr Aleksandra Cvetković, na sastanku sa načelnicima službi, održanom 28.04.2023. godine, podnela je ostavku na funkciju v.d. direktora ove ustanove, međutim, ne samo da se nije povukla sa funkcije, nego je aktivnija nego ikada. Kako novi direktor, ili v.d. direktor do današnjeg dana nije imenovan, a dr Aleksandra Cvetković, koja se pred zaposlenima izjašnjava kao v.d. direktorka u ostavci, tvrdeći kako joj je rečeno da će ovu funkciju obavljati sve do imenovanja novog direktora, aktivna je u svim organizacionim sverama ove ustanove. Raspisuje konkurse, učestvuje u izboru kandidata, smenjuje načelnike službi i glavne sestre, učestvuje u raspoređivanju zaposlenih, i jasno stavlja do znanja ko joj se dopada, a ko ne, i kakve dalje kadrovske planove ima. Iako je u velikom deficit sa specijalistima svih oblasti, ove godine Dom zdravlja Zemun nije ni jednog lekara uputio na specijalizaciju. Uprkos nedostatku medicinskih tehničara na svim službama, mnogi tehničari ne rade svoj posao, već se bave raznim administrativnim poslovima. Tako na primer viša medicinska sestra Vesna Filipović obavlja funkciju sekretarice v.d direktorke u ostavci Aleksandre Cvetković.

Podsetimo, dr Aleksandra Cvetković, imenovana je na funkciju v.d. direktora Doma zdravlja Zemun, septembra 2018. godine, i od tada je ovu ustanovu, prema zvaničnim podacima, napustilo preko 250 zaposlenih, a kvalitet pruženih usluga drastično opao, što je dovelo do neizdrživog nezadovoljstva, kako pacijenata, tako i zaposlenih, koji su se više puta obraćali za pomoć Ministarstvu zdravlja i ministarki zdravlja, Danici Grujičić lično.

Novi sindikat zdravstva Doma zdravlja Zemun
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.