Izvor: B92, 03.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada o štrajku radnika "Partizana"

Kragujevac, Novi Pazar -- Sutra će u Vladi Srbije biti održan sastanak na kojem će biti razmatran zahtev radnika fabrike kože "Partizan" iz Kragujevca, koji već 12 dana štrajkuju glađu.

Sastanku će prisustvovati predstavnici nadležnih ministarstava, Poreske uprave i drugih institucija, što je prilikom današnje posete radnicima "Partizana", za B92 potvrdio i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić. Radnici koji štrajkuju glađu od 22. aprila sučavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se sa sve većim psihičkim i zdravstvenim problemima.

Sastanak u Beogradu zakan je za sutra u 14 časova, potvrdio je Ljajić za B92.

On je danas kasno popodne posetio radnike "Partizana" koji 12 dana štrajkuju glađu i razgovarao sa predstavnicima Štrajkačkog odbora.

Osim što je najavio sastanak u Beogradu, ministar Ljajić je takođe rekao da štrajkovi "nisu dobri ni za radnike ni za privredni ambijent u državi".

U štrajkačkom odboru ocenjuju da je današnja poseta ministra Ljajića veliki pomak.

Oni takođe kažu da je hitna pomoć preporučila hitno bolničko lečenje za tri radnika, međutim, oni su to i pored pritiska porodica odbili.

Radnici "Partizana" koji štrajkuju glađu imaju problema sa pritiskom, srcem i sve češće haluciniraju. Za proteklih nekoliko dana izgubili su između šest i 11 kilograma.

Štrajkači ne odustaju

Predsednik štrajkačkog odbora fabrike kože "Partizan", Svetozar Bojanić rekao je rano jutros za B92 da će do daljeg davati informacije isključivo telefonom, pošto su porodice burno reagovale kada su u televizijskim izveštajima videle svoje najbliže.

On kaže da su na potezu Vlada i nadležne institucije. Radnici Partizana obratili su se za pomoć i najvišim državnim zvaničnicima.

Njihove porodice insistiraju da prestanu da odbijaju lekarsku pomoć i da prekinu štrajk, međutim, radnici su odlučni u nastojanjima da, kako kažu, "idu do kraja".

Od ukupno 115 radnika "Partizana" od decembra prošle godine 85 ih je u štrajku.

Štrajk je radikalizovan pre 12 dana kada je devet radnika počelo štrajk glađu, posle čega im se pridružilo još dvoje kolega.

Oni traže da im se uplati penzijsko i invalidsko osiguranje od 1. januara 2004. godine zaključno sa danom uplate i da se realizuje socijalni program za 72 radnika u štrajku koji podrazumeva isplatu 200 evra po godini staža i odlazak na Tržište rada.

Radnici istovremeno podsećaju da su se odrekli izvršnih sudskih presuda za zaostale zarade od 2001. do 2004. godine i utuženja za poslednje tri godine što je ukupno oko 250 miliona dinara.

U Štrajkačkom odboru tvrde da je fabrika privatizovana na kriminalan način, a zbog nezakonitog otuđenja državnog zemljišta u oktobru prošle godine podneli su krivičnu prijavu Opštinskom tužilaštvu koje ni do danas nije reagovalo.

Radnici Partizana podsećaju da su za poslednjih osam i po godina primili sedam plata i da i da im staž nije uplaćivan od 2004. godine.

Prva privatizacija je poništena, a fabrika je drugi put prodata u novembru 2008. godine.

U Novom Pazaru čekaju realizaciju dogovora

Glađu štrajkuju i tekstilci u Novom Pazaru. Predsednik Udruženja tekstilaca Zoran Bulatović, koji je krajem aprila u protestu zbog, kako kaže, nebrige države prema radnicima odsekao sebi deo prsta, tvrdi da će on i grupa tekstilaca iz kombinata "Raška" nastaviti štrajk u očekivanju realizacije zaključaka dogovorenih na pregovorima predstavnika štrajkača i vlasti, 28. aprila u Beogradu.

Sedam zaključaka je oročeno preciznim rokovima, pa bi o sudbini Tekstilnog kombinata "Raška" i mogućnostima za ispunjenje zahteva radnici trebalo da bude obavešteni do kraja meseca.

Bulatović i dalje odbija da otkrije koliko je tekstilaca u štrajku, ali kaže da je njihovo zdravstveno stanje i nakon 11 dana gladovanja dobro.

Radnici TK "Raška" zahtevaju isplatu zaostalih zarada od 1993. godine i povezivanje radnog staža, radi odlaska u penziju.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štrajkači u kritičnom stanju

Izvor: Kurir, 03.Maj.2009

KRAGUJEVAC - Radnici fabrike kože "Partizan" koji već jedanaesti dan štrajkuju glađu ponovo su odbili bolničko lečenje. Njihovo zdravstveno stanje je alarmantno, većina ima visok pritisak, srčane i psihičke probleme, ali su bez obzira na posledice odlučni da istraju sve dok njihovi zahtevi...

Nastavak na Kurir...

Ugroženi životi štrajkača u "Partizanu"

Izvor: RTS, 03.Maj.2009

Radnici kragujevačke fabrike kože “Partizan”, koji štrajkuju glađu već 12. dan, u sve težem psihičkom i zdravstvenom stanju. Kuršumlijski rezervisti ponudili pomoć. Ljajić: Sutra sastanak sa štrajkačima. ..Predsednik štrajkačkog odbora Svetozar Bojanić izjavio je da je zdravlje radnika...

Nastavak na RTS...

Gasi požar!

Izvor: Kurir, 04.Maj.2009, 04:37

BEOGRAD - Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić predložio je hitno formiranje kriznog štaba pri Vladi, pre nego što protesti radnika širom Srbije ne budu radikalizovani i poprime oblike pravog socijalnog cunamija. Ljajić smatra da Vlada mora da sasluša bukvalno svakog radnika i sindikalnu...

Nastavak na Kurir...

Država posrednik između štrajkača i vlasnika

Izvor: NaDlanu.com, 04.Maj.2009

BEOGRAD, 4. maja 2009. (Beta) - Ministar za rad Rasim Ljajić izjavio je da će na sastanku sa predstavncima kragujevačkog Partizana, čiji radnici već 13 dana štrajkuju glađu, država ponuditi da bude posrednik, kako bi se izašlo u susret radnicima. Sastanku u Poreskoj upravi prisustvovaće predstavnici...

Nastavak na NaDlanu.com...

Radnici „Partizana“ će gladovati sve dok ne legnu pare na račun

Izvor: Blic, 05.Maj.2009, 08:37

Predstavnici radnika kragujevačkog preduzeća „Partizan” u kome grupa radnika 14 dana štrajkuje glađu i države nisu na jučerašnjem sastanku postigli dogovor. ..Sastanak koji je održan u Upravi prihoda prekinut je, ali je posle sat vremena jer tročlana delegacija radnika „Partizana”...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.