Vlada između štrajkača i MMF-a

Izvor: B92, 18.Feb.2011, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada između štrajkača i MMF-a

Beograd -- Dok misija MMF proverava finansije Srbije i poručuje da svežeg novca nema, Vlada i dalje pod pritiskom ugroženih društvenih grupa koje ne odustaju od štrajkova.

Štrajkovi i protesti i danas su surova realnost Srbije.

Deca u pojedinim školama i dalje imaju skraćene časove, sindikati najavljuju da će svaki peti zdravstveni radnik uskoro štrajkovati ako im se plate ne povećaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlasnici kombi vozila odložili su blokade puteva za 20 dana, a na beogradskim ulicama protestovale su i osobe sa invaliditetom.

Komplikovani pregovori vlade i prosvetara dobili su novi element - obe strane sada moraju da misle i o misiji MMF-a koja je u Beogradu.

Dok tri od četiri reprezentativna sindikata i dalje časove drže 30 minuta, direktori šalju planove o nadoknadi 11 izgubljenih dana, ali potpuni prekid štrajka nije ni danas dogovoren.

"Razgovori su bili uz obostrano dokazivanje da su i jedni i drugi u pravu. Da bi ojačali svoje pozicije ministarstva finansija prema MMF-u, oni od nas traže da mi zaustavimo štrajk, što u ovom trenutku nije moguće. A za uzvrat nam ne nude ništa", kaže Tomislav Živanović iz sindikata prosvete "Nezavisnost".

Problemi nisu rešeni ni u zdravstvu. Dva reprezentativna sindikata prihvatila su povećanje plate od 14 odsto, ali sindikat Nezavisnost želi još 5-6 odsto više. "Beli mantili" nisu jedinstveni.

"Dosta nam je, stvarno, kvazidržavnih sindikata. Mi smo kao sindikat Nezavisnost na pregovorima dobili platformu, dok su druga dva sinditaka došla sa tom platformom", kaže Zoran Ilić, iz sindikata zdravstva "Nezavisnost".

Pored najave da će se ponovo voziti gradskim ulicama, od protesta su odustali vlasnici kombija. Ministar Mrkonjić uspeo je da ih ubedi da za 20 dana njihova vozila više neće biti tretirana kao luksuz.

"Izlazimo u susret vladi koja treba da ovu odluku po obećanju ministra infrastrukture završi za 20 dana. Ako se ovo ne završi za 20 dana, krećemo u veoma jake, rigorozne proteste", poručuje Igor Ljubinković, iz Udruženja vlasnika kombi vozila.

Osim republičkih, protesti muče i gradske vlasti. Na ulici su se našle i osobe sa invaliditetom, mada gradski sekretar Vladan Đukić tvrdi da je dogovoren nastavak finansiranje programskih aktivnosti, utvrđivanje kriterijuma za raspodelu sredstava kao i da se unapredi prevoz. Protesta je bilo i to sa istim zahtevima.

"Oni 80 dana nisu ni jedan dinar uplaitli za materijalne troškove, za zarade, GSP je katastrofalan", kaže Željko Vještica, Udruženje obolelih od multiple skleroze Beograd.

Ipak, jedan protest za sada je okončan. Sindikati policije raščistili su sve nesporazume pa Vlada ima jednu muku manje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.