Vlada i sindikati potpisali sporazum

Izvor: Politika, 01.Apr.2011, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada i sindikati potpisali sporazum

Obradović: Nema razloga za nervozu zbog mature i prijemnih ispita, umanjene plate biće nadoknađene kada se nadoknade časovi

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji nastava je juče normalizovana, a časovi su trajali 45 minuta, potvrdili su ministar prosvete i nauke dr Žarko Obradović i predstavnici tri sindikata prosvetnih radnika posle potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije.

Posle 70 dana štrajka, potpis na sporazum juče u podne stavili su Mirko Cvetković, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predsednik Vlade i ministar finansija, dr Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke, Leonardo Erdelji, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, i Tomislav Živanović, predsednik GSPRS „Nezavisnost”.

– Stvorili smo uslove za završetak školske godine da deca obrade sve jedinice koje su deo nastavnog plana i programa i da se spreme za polaganje mature. Nema razloga za nervozu roditelja, a ni dece, biće nadoknađeni svi časovi. Vodićemo računa o datumu male mature, a slične razgovore ćemo obaviti i s rektorima kada su u pitanju prijemni ispiti na fakultetima, tako da ćemo obezbediti sve uslove da svi budu zadovoljni i da niko ne bude uskraćen – rekao je Obradović.

Uputstvo o nadoknadi biće prosleđeno školama u ponedeljak. Po njegovim rečima, direktori će dostaviti plan nadoknade časova jer nisu sve škole bile u štrajku, neke su obustavile nastavu na jedan dan, a neke na 11 dana, tako da će umanjene zarade zbog štrajka biti nadoknađene kada se ispuni plan rada.

Leonardo Erdelji je rekao da će biti formirana zajednička komisija koja će pratiti sprovođenje sporazuma i koja će se sastajati najmanje jednom mesečno, kao i da bi prvi sastanak trebalo da bude već iduće nedelje.

Na naše pitanje da li će u ovoj komisiji biti i predstavnik Sindikata obrazovanja, budući da je taj sindikat još u februaru potpisao sporazum, ministar je odgovorio da neće i „da te dve stvari treba razdvojiti”.

A predsednik tog sindikata Branislav Pavlović rekao je na konferenciji za novinare, koja je održana pre potpisivanja sporazuma u Vladi, da tri prosvetna sindikata produženjem štrajka „nisu postigla ništa”, da je njihov sporazum s Vladom gori od protokola potpisanog 4. februara i da služi samo da se izađe iz štrajka i da se radnicima nadoknade umanjene plate.

„U našem protokolu je dogovoreno da će se korekcije dodatne zarade izvršiti u julu i oktobru, a u sporazumu da će se tek krajem oktobra utvrditi povećanje”, kazao je Pavlović. On je dodao da je produžetak štrajka bio „potpuno nepotreban” jer se, kako je naveo, u sindikalnom smislu ništa nije postiglo, već su se „samo đaci i javnost okrenuli protiv prosvete”.

Novinari su ostali uskraćeni za informaciju koliko će tačno u dinarima biti povišica prosvetnim radnicima, uz opasku ministra da sami izračunaju na osnovu sporazuma.

A u ovom dokumentu piše da je na osnovu dosadašnji makroekonomskih pokazatelja izvesno da će plate prosvetnih radnika biti povećane za prvi kvartal ove godine više od planiranih 2,95 odsto, a za celu godinu više od 7,2 odsto. Povećanja plata biće precizno definisana aneksima Sporazuma koji će biti potpisani od 20. do 30. aprila, odnosno od 20. do 31. oktobra 2011. godine.

S. Gucijan

-----------------------------------------------------------

Fama o sindikalnim dodacima

– Kruže neke priče da mi u sindikatu imamo ogromne dodatke, to nije tačno – rekao je Slobodan Brajković, i dodao da on prima platu u školi, a da je njegov dodatak za sindikalne aktivnosti 15.000 dinara. Leonardo Erdelji je rekao da radi u Mašinsko-tehničkoj školi u Kruševcu i da ima fiksno 20.000 sindikalni dodatak, što je ukupno 60.000 dinara. Tomislav Živanović je zamolio novinare da više ne manipulišu ciframa, da je on u „Utisku nedelje” rekao ironično da prima 1.500 evra i dodao da svako može da proveri da je njegova plata univerzitetskog profesora 61.500, a da za sindikalne aktivnosti dobija do 38.000 dinara.

objavljeno: 02.04.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.