Veterani prekinuli protest

Izvor: B92, 15.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veterani prekinuli protest

Beograd -- Oko sedamdeset veterana završilo je štrajk ispred zgrade Vlade Srbije, zahtevajući rešavanje problema ratnih dnevnica.

Veterani iz Treće armijske oblasti oko 16 časova otišli su iz Beograda nakon što su dobili odgovor od premijera Mirka Cvetkovića da su za njihove zahteve zadužena tri ministarstva - finansija, odbrane i rada i socijalne politike. Prethodno im je u Ministarstvu rada rečeno da je za isplatu razlika u ratnim dnevnicama, što oni traže, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrebno oko 120 miliona evra i da je za to potreban novi zakon.

Predstavnik štrajkačkog odbora Velimir Milošević najavio je da će u nedelju biti održan sastanak štrajkačkog odbora bivših vojnih rezervista Treće armijske oblasti, na kome treba da donesu odluku o daljim koracima i postupcima za ostvarivanja zahteva.

Rezervisti bivše Treće armijske oblasti zahtevaju da im se isplate razlike u ratnim dnevnicama za vreme provedeno u ratu na Kosovu tokom NATO bombardovanja 1999. godine po istom principu kako je to prethodni vladin sastav učinio za rezerviste iz Topličkog okruga.

Velimir Milošević je rekao Tanjug da, pošto su dobili pismo iz premijerovog kabineta, i oni odlaze iz Beograda umorni, ali, kaže, na neki način, ipak zadovoljni jer su bar nešto dobili.

Milošević je apelovao na ministre finansija Dianu Dragutinović, odbrane Dragana Šutanovca i rada i socijalne politike Rasima Ljajića da što pre pozovu predstavnike bivših vojnih rezervista da bi se dogovorili o načinu ispunjenja njihovog zahteva.

Vuković je dodao da je jučerašnji skup propao zbog toga što su se neki rezervisti, kako je rekao, ponapijali. "Nismo uspeli da kontrolišemo masu, otelo se kontroli, mnogi su se iznapijali. Samo su rasturili skup, ono zbog čega smo došli ovde", rekao je Vuković.

Kako je sinoć objasnio potpredsednik Jedinstvenog štrajkačkog odbora Dušan Nikolić, većina rezervista je tokom večeri otišla ili zbog radnih obaveza koje ih sutra očekuju, ili zbog prevoza koji su dobili na besplatno korišćenje.

"Ostali su predstavnici štrajkačkih odbora i jedan broj rezervista Iz Leskovca, Niša i Kraljeva", kazao je Nikolić.

Kako B92 saznaje, jednom od štrajkača u toku noći je pozlilo, pa je kolima Hitne pomoći prevezen u Urgentni centar.

Veterani: Razočaravajući sastanak s Ljajićem

Nikolić je za B92 izjavio da je rezultat jučerašnjeg sastanka sa ministrom za rad i socijalnu politiku Rasimom Ljajićem razočaravajući.

"Mi sa ministrom Rasimom Ljajićem razgovaramo vec duže vreme, tako da ministar zna problematiku i celu priču. Međutim, njegovo je da država trenutno nema novca i da ovaj problem može samo da se reši jednim propisom, odnosno zakonom, koji treba radna grupa da odradi. Rezervisti Treće armije više nemaju vremena da čekaju ni propise ni zakone”, rekao je Nikolić.

On je dodao da su rezervisti od Ljajića zahtevali da im omogući sastanak sa predsednikom Vlade, jer samo on može da reši njihov problem, kao i da će na ulici ostati do ispunjenja zahteva.

Ministarstvo: Potrebno 120 miliona evra

Zahtev dela bivših vojnih rezervista moguće je rešiti samo kroz zakon ili uredbu, kažu u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja.

"Reč je o velikoj sumi od oko 120 miliona evra i zato je neophodno doneti pravni akt kojim bi bili utvrđeni svi elementi te isplate", rekao je pomoćnik ministra za rad i socijalna pitanja Miro Čavaljuga, koji je u Ministarstvu zadužen za zaštitu boraca i invalida.

On je dodao da bi tim aktom morali biti predviđeni svi detalji od toga koji je to broj rezervista, ko od njih ima ili nema pravo na isplatu razlike u dnevnicama i za koliki broj dana pojedinačno, kao i svi detalji u vezi sa načinom isplate.

Čavaljuga je, međutim, kazao da petočlana delegacija koja je juče pregovarala sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem takvo obrazloženje ne prihvata i zato i nije došlo do dogovora.

"Oni su čvrsti u svom zahtevu da to bude 200.000 dinara po borcu, da odluka bude doneta odmah na telefonskoj sednici, a jedini njihov ustupak je bio da sredstva mogu biti isplaćivana odloženo i u ratama.

On je, takođe, naveo i da, ako ne postoji propis na osnovu koga bi se tako velika sredstva izdvojila za rezerviste koji su bili na Kosovu, s pravom bi se sutradan sa istim zahtevom mogli javiti pripadnici neke druge armijske oblasti - na primer oni koji su bili u Batajnici ili Straževici, lokacijama koje su takođe trpele velika dejstva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veterani prekinuli protest, dobili odgovor

Izvor: Mondo, 15.Avg.2008

Bivši ratni veterani su prekinuli dvodnevni protest pošto su dobili odgovor iz kabineta premijera Mirka Cvetkovića.

Nastavak na Mondo...

Rezervistima stigao premijerov odgovor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2008

BEOGRAD - Iz kabineta premijera Mirka Cvetkovića odgovoreno je danas, drugog dana protesta bivših vojnih rezervista ispred zgrade Vlade Srbije, da njihov zahtev mora biti rešen u okviru tri ministarstva - finansija, odbrane i rada i socijalne politike, rekao je Tanjugu član Jedinstvenog štrajkačkog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Veterani napustili Beograd

Izvor: TV Avala, 15.Avg.2008

Veterani Treće armijske oblasti prekinulili su protest ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu nakon što su iz kabineta premijera Mirka Cvetkovića dobili odgovor da će njihovi zahtevi biti rešeni u okviru resornih ministarstava.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.