Usvojene izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu

Izvor: Beta, 21.Jan.2015, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu

BEOGRAD, 21. januara 2015. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u sredu izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu i prateće zakone čije je stupanje na snagu uslov za prekid štrajka advokata.

Usvojene su izmene i dopune Zakona o prometu nepokretnosti, vanparničnom postupku, porodičnom zakonu i o nasledjivanju.

Izmenama Zakona o javnom beležništvu omogućava se da ugovore sastavljaju gradjani, advokati i notari. Overavaće ih notari.

Javni beležnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << će moći da na poseban zahtev stranke sačine ugovor o hipoteci i založnu izjavu kada je potrebno da one imaju svojstvo izvršne isprave.

Solemnizacija (overa nejavne isprave) će biti takva da se za ugovor koji sačinjavaju gradjani ili advokat neće tražiti posebna forma kao sada, već će se ugovori sačinjavati u slobodnoj formi, kao i pre 1. septembra 2014. godine.

Notar će moći da odbije solemnizaciju samo ako stranka nije poslovno sposobna ili nema uredno punomoćje, ili kada oceni da se radi o apsolutno ništavom ugovoru. Protiv takvog rešenja javnog beležnika stranka će imati pravo prigovora sudu.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Usvojene izmene i dopune Zakona o notarima , prihvaćena inicijativa za amandmane Zašštitnika

Izvor: Blic, 21.Jan.2015

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu i prateće zakone čije je stupanje na snagu uslov za prekid štrajka advokata. Usvojene su izmene i dopune Zakona o prometu nepokretnosti, vanparničnom postupku, porodičnom zakonu i o nasleđivanju. Zakoni će stupiti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.