Izvor: B92, 04.Feb.2010, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uredba o štrajku policajaca

Beograd -- Ustavni sud Srbije pokrenuo je postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti vladine Uredbe o štrajku policijskih službenika.

Sud je ocenio da se "osnovano postavlja pitanje" ovlašćenja Vlade Srbije da donese tu uredbu i pitanje da li je način ograničenja prava na štrajk ugrozio ostvarivanje samog prava policijskih službenika na štrajk. Granski sindikat uprave pravosuđa i policije "Nezavisnost" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je podneo predlog za ocenu ustavnosti, navodeći da je Ustavom propisano da se pravo na štrajk može ograničiti samo zakonom.

Uredbom su, naveo je predlagač, umanjena prava policajaca jer je štrajk de fakto zabranjen i štrajkači na poziv starešine moraju da nastave rad.

Ustavni sud je danas odlučio i da Skupštini Srbije dostavi na odgovor predlog za ocenu ustavnosti odredbe Zakona o izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu.

Tom odredbom je na dve godine od stupanja zakona na snagu, ograničen rok za podnošenje zahteva za prijem u državljanstvo Srbije po osnovu pripadnosti srpskom ili nekom drugom narodu, ili etničkoj zajednici sa teritorije Srbije.

Radi se o pripadnicima srpskog ili nekog drugog naroda sa teritorije Srbije, koji nemaju prebivalište na teritoriji Srbije i o osobama rođenim u drugim republikama bivše SFRJ, koje kao izbeglo, prognano ili raseljeno lice borave na teritoriji Srbije, ili su izbegle u inostranstvo.

Sud je zatražio od Skupštine da se izjasni i o predlogu za ocenu ustavnosti odredbi Zakona o etanolu kojim se ograničava promet te hemikalije.

Sud je danas odbacio predlog o zabrani rada Demokratske stranke, sa sedištem u Beogradu, jer je predlog podnelo neovlašćeno lice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.