Ustavnost Uredbe o štrajku policajaca?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2010, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavnost Uredbe o štrajku policajaca?

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije danas je odlučio da pokrene postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti vladine Uredbe o štrajku policijskih službenika, jer se po mišljenju suda osnovano postavlja pitanje ovlašćenja Vlade da tu uredbu donese.

Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti te vladine Uredbe podneli su nezavisni sindikat policije Beograda, Granski sindikat uprave, pravosuđa i policije "Nezavisnost" i Policijski sindikat Srbije.

Prema mišljenju Ustavnog suda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osnovano se postavlja pitanje da li je način ograničenja prava na štrajk predviđen Uredbom ugrozio ostvarivanje samog prava na štrajk policijskih službenika.

Podnosioci inicijative smatraju da se tom vladinom Uredbom umanjuju stečena prava u pogledu dužine trajanja štrajka ističući da je Ustavom propisano da se pravo na štrajk može ograničiti samo zakonom.

Prema mišljenju inicijatora, onemogućavanje nošenja obeležja sindikata, transparenata sa istaknutim zahtevima i ograničenjem komunikacije sa javnošću, zadire se u osnovna prava sindikalne borbe, jer se pripadnicima policije onemogućava da javnosti saopšte svoje legitimne zahteve.

Osporenim odredbama vladine Uredbe o štrajku policijskih službenika propisan je da se minimum procesa rada za vreme štrajka obezbeđuje uposlenjem najmanje 90 odsto zaposlenih policajaca u organizacionoj jedinici, da prekid može trajati najduže pola sata.

Osporene odredbe predviđaju i da za vreme štrajka nije dozvoljeno ponašanje koje šteti ugledu službe, uzvikivanje protesta i parola, kao i isticanje transparenata.

Takođe, kako se navodi u Uredbi, nije dozvoljeno ni samoinicijativno davanje izjava za javnost ili drugo javno istupanje kojim se vređaju druga lica, iznose neistine o radu Ministarstva unutrašnjih poslova i politički stavovi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uredba o štrajku policajaca pred Ustavnim sudom

Izvor: EMportal, 04.Feb.2010

Ustavni sud Srbije pokrenuo je danas postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti vladine Uredbe o štrajku policijskih službenika.

Nastavak na EMportal...

Sporno pravo policajaca na štrajk

Izvor: Glas javnosti, 05.Feb.2010, 07:11

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije pokrenuo je juče postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti vladine Uredbe o štrajku policijskih službenika. Sud je ocenio da se "osnovano postavlja pitanje" ovlašćenja Vlade Srbije da donese tu uredbu, i pitanje da li je način ograničenja prava na štrajk, iz te uredbe,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.