Ugroziće svetsko tržište? Fjučersi na gas usijani zbog štrajka radnika

Izvor: B92, 15.Avg.2023, 20:46

Ugroziće svetsko tržište? Fjučersi na gas "usijani" zbog štrajka radnika

Evropski fjučers prirodnog gasa skočio je za čak 18 odsto, usled izgleda da sporovi australijskih radnika u industriji TNG ostaju bez razrešenja.

Naime, to bi moglo da poremeti globalno snabdevanja ako radnici nastave sa štrajkom, preneo je danas Blumberg.

Agencija navodi da je danas trebalo da budu održani razgovori između zvaničnika sindikata i kompanije "Vudsajd enerdži", jedne od dve kompanije koje upravljaju postrojenjima za TNG na kojima je došlo do štrajka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnika. Napominje da i pored toga što su u ranijim razgovorima postignuti određeni napretci, još nije došlo do definitivnog rešenja i prestanka štrajka.

Blumberg navodi da bi štrajkovi mogli da ugroze čak 10 odsto globalnog izvoza TNG, a uprkos tome što Evropa retko kupuje australijski gas, morala bi da se takmiči sa drugim zemljama u Aziji za alternativne kupovine.

''Preliminarni razgovori između sindikata i akcionara TNG projekata nisu rezultirali bilo kakvim pomacima. Malo je verovatno da će se potpuno rešenje postići bez pune podrške Ofšor alijanse, a nedavne objave sindikata na društvenim mrežama ukazuju da smo još daleko od toga'', rekao je analitičar "Enerdži aspektsa" Leo Kabuče.

Iako su zalihe gasa u Evropi znatno iznad sezonskih normi, region je podložan mogućim kašnjenjima u letnjem rasporedu održavanja velikih proizvođača, kao što je Norveška, a trgovci takođe očekuju porast temperatura u južnoj Evropi, Nemačkoj i Francuskoj, što bi moglo dovesti do povećanja potražnje za načinima da se stanovništvo rashladi, navodi Blumberg.

Holandskim predmesečnim fjučersima, koji se uzimaju kao referentni za evropski gas, trgovalo se po ceni od 39,15 evra po megavat-satu danas popodne u Amsterdamu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evropski fjučers prirodnog gasa skočio za 18 odsto zbog štrajka u Australiji

Izvor: Blic, 16.Avg.2023, 10:50

Evropski fjučers prirodnog gasa skočio je za čak 18 odsto, usled izgleda da sporovi australijskih radnika u industriji tečnog naftnog gasa (TNG) ostaju bez razrešenja, što bi moglo da poremeti globalno snabdevanja ako radnici nastave sa štrajkom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.