U klupe će sesti 190.000 učenika

Izvor: Blic, 01.Sep.2009, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U klupe će sesti 190.000 učenika

Verovatno na razočarenje mnogih školaraca, štrajka prosvetnih radnika neće biti tako da školska godina regularno počinje danas. Ovo se ne odnosi jedino na učenike Zemunske gimnazije, koji će se zbog sanacije škole odmarati još dve nedelje. Sa druge strane, neki đaci će od sada sedeti u renoviranim klupama dok će osnovci iz Nove Galenike i Altine ići u potpuno nove škole.



Za oko 190.000 osnovaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i srednjoškolaca danas počinje nova školska godina. S obzirom da su odblokirani računi škola i uplaćene plate zaposlenima u prosveti, nema razloga da škole ne počnu na vreme sa radom. Izuzetak je samo Zemunska gimnazija, u kojoj će zbog obimnosti radova na objektu, školska godina početi 15. septembra, što će kasnije biti nadoknađeno. Sitniji radovi u školama „Vuk Karadžić" u Sremčici i „Vasa Pelagić" u Kotežu biće završeni za pet do 10 dana. Pošto je utvrđeno da radovi neće ometati nastavu niti ugrožavati bezbednost đaka i nastavnika, polazak u školu 1. septembra nije odložen. Sa roditeljima osnovaca koji pohađaju školu „Boško Palkovljević Pinki" u Batajnici, koji su tvrdili da neće pustiti decu ukoliko ne počne sanacija jedne od najstarijih škola u Srbiji, postignut je dogovor.

- Iako će radovi na potpunoj unutrašnjoj sanaciji biti gotovi u oktobru, škola će krenuti danas sa radom tako što će učenici imati nastavu u preostalom, većem školskom objektu na kome nisu planirani radovi. Sanirani objekat moći će da koriste odmah po okončanju radova - objašnjava Vladimir Todić, sekretar za obrazovanje.

Rezultat građevinskih radova tokom raspusta najviše će iznenaditi osnovce u saniranim školama „Stevan Sremac" u Borči" i 1.300 kaplara" na Zvezdari kao i srednjoškolce iz Škole za negu lepote na Voždovcu, koji su dobili i četiri nova salona u prizemlju.

Novina za decu iz Nove Galenike i Altine je da više neće dugo putovati do škole. Od ove školske godine počinju sa radom dve nove osnovne škole „Mihailo Pupin” (Nova Galenika) i „Sava Šumanović” (Altina), koje mogu da prime 850 odnosno 600 školaraca u jednoj smeni.

- Učenicima nove škole „Mihailo Pupin” narednih godinu dana društvo će praviti vršnjaci iz škole „Desanka Maksimović”, čije prostorije će koristiti đaci škole „Sonja Marinković” u kojoj se trenutno izvode radovi. Sa druge strane, u svoje sada nadograđene škole i renovirane učionice vraćaju se genijalci iz Matematičke gimnazije kao i đaci Ekonomske škole „Nada Dimić” u Zemunu, koji su prošle godine gostovali u drugim školama - priča Todić i dodaje da je maksimalna bezbednost đaka cilj Sekretarijata. S tim u vezi, u planu je da sve škole, osim video nadzora, dobiju i školskog policajca. Za sada, od oko 280 škola, 130 ima svog policajca.

Osim novih ili renoviranih škola, đake prvake će sačekati besplatni udžbenici, koje je Grad Beograd obezbedio u okviru projekta Ministarstva prosvete „Besplatni udžbenici za đake prvake”. Inače, ove godine u prvi razred krenuće čak 15.710 mališana, što je rekord u poslednjih pet godina. Najviše novoupisanih đaka je u Novom Beogradu (1.864), na Čukarici (1.720), Paliluli (1.675), Zemunu (1.626) i Voždovcu (1.430) dok ih je najmanje u Sopotu (208). Povećanje broja prvaka u ovim opštinama može se objasniti prilivom stanovnika koji su se proteklih godina uselili u novoizgrađene stambene objekte.

Stariji đaci i nastavnici iz osnovnih škola na Vračaru i predsednik Opštine Branimir Kuzmanović poželeli su juče po podne dobrodošlicu vračarskim prvacima u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar”. Tom prilikom, najmlađi vračarski osnovci dobili su poklon pakete odnosno sveske, olovke i majice. Za prvake je juče napravljen prijem i u Osnovnoj školi „Stevan Sremac „ u Borči.

Onlajn kupovina knjiga

Sajt www.ekorpa.com nudi mogućnost onlajn kupovine udžbenika Kreativnog centra. U ponudi su pojedinačni udžbenici ili čitavi kompleti knjiga za mlađe razrede osnovnih škola. Cene su iste ili niže nego u prodavnicama, a jedini dodatni trošak je naknada za jednu od tri kurirske službe, uz čiju pomoć naručeni proizvod stiže do kupca.

Besplatna članarina za prvake

Učenici prvih razreda imaju mogućnost i da besplatno postanu članovi Biblioteke grada, koja ima po nekoliko dečijih odeljenja na svakoj opštini. U Gradskoj biblioteci naglašavaju da su snabdeveni školskom lektirom po novom programu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.