Izvor: B92, 07.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U "Niteksu" nastavljaju štrajk

Niš -- Radnici "Niteksa" nezadovoljni su sastankom sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalne politike i kažu da će nastaviti štrajk do ispunjenja svojih zahteva.

Oni su u štrajku od novembra, a ni danas nisu dobili odgovor da li će im i kada biti isplaćene zaostale zarade. Direktor "Niteksa" bio je na službenom putu, a njegov zamenik nije želeo da govori o štrajku zaposlenih i sastanku sa predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ministarstva.

Oko 400 štrajkača u "Niteksu” svakodnevno, bez posla provodi po četiri sata u krugu fabrike. Štrajk sa kraćim prekidima traje od novembra, a zahtevi radnika su isplata sedam zaostalih zarada i povezivanje radnog staža.

Radnici očekuju da se i država uključi u rešavanje problema u "Niteksu”. Oni koji su prisustvovali sastanku sa pomoćnicom ministra rada i socijalne politike Radmilom Bukumirić-Krstić, nezadovoljni su jer su pored razgovora i sagledavanja stanja očekivali i nagoveštaj rešenja.

"Da nema rešenja mi ne bismo ni razgovarali sa ljudima iz Ministarstva, sa poslovodstvom. Rešenje mora da se nađe, ali to ne zavisi od radnika, nego zavisi od poslodavca i od države - hoće li da omogući novim vlasnicima da pokrenu proizvodnju ili ne”, smatra predsednik sindikata "Nezavisnost” Zoran Tošić.

"Naš zahtev je tu jasan - da se isplate zaostale zarade u visini minimalne zarade i to je kompromis koji smo napravili i da se daju jasne garancije da će proizvodnja dalje da teče u normalnom obliku i da će da garantuje ispltu redovnih plata”, poručuje Tošić.

O sastanku u "Niteksu” nisu želeli da govore ni pomoćnica ministra Radmila Bukumirić-Krstić, ni zamenik direktora "Niteksa” Slaviša Cvetanović.

Direktor "Niteksa” Miša Kljajić bio je na službenom putu, ali je za B92 u telefonskom razgovoru rekao da nije bio upoznat sa dolaskom predstavnika Ministarstva, i da on pokušava da nabavi novac za isplatu plata radnicima, ali nije precizirao o kom iznosu je reč i koliko plata bi radnici trebalo da dobiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.