U Kragujevcu komunalne poslove preuzimaju privatnici

Izvor: Press, 15.Jun.2014, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kragujevcu komunalne poslove preuzimaju privatnici

Dugovi, nenaplaćena potraživanja i protesti radnika zbog kašnjenja plata, takva je današnja situacija u pojedinim javnim preduzećima u Kragujevcu. Gradska vlast donela je odluku o konsolidaciji javnog sektora kojom se predviđa da komunalne delatnosti kroz partnerstvo budu poverene privatnicima.

Naplata parkinga čeka privatnika. Isto važi i za odvoženje smeća. Direktor JKP "Čistoća”, Dejan Raonić, kaže da se ova delatnost ne sme olako prepustiti privatnoj firmi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
"Imali smo jedan običan štrajk u 'Čistoći' gde su radnici tražili neke svoje plate, i u pravu su, nema veze za plate. Međutim, 'Čistoća' je radila sa 50 odsto, minimum procesa rada, i to je bilo strašno za grad. Šta bi se desilo ako bi neka privatna firma počela da ucenjuje grad", pita se on.

Na spisku za je i kragujevački “Vodovod”. Učešće privatnika 49 odsto, što je, kažu u ovom preduzeću, u skladu sa zakonom. Ne protive se ni da novi partner bira menadžment. Pomoćnik dirketora JKP “Vodovod i kanalizacija”, Toma Vukadinović, ovakvo rešenje poredi sa “Jatom” i “Etihadom”.

"Uzimajući u obzir ukupnu ekonomsko-privrednu situaciju u zemlji i ekspoze premijera Vučića, bilo je za očekivati da će se sad krenuti u operacionalizaciju svih mera koje su već najavljene bile od strane Vlade. Iz tih razloga ovo smatram jednim korakom sprovođenja te zacrtane politike", kaže on.

Ideja o partnerstvu javnog i privatnog u Kragujevcu starija je od Srpske napredne stranke, tvrdi autor strategije Nebojša Vasiljević. Kaže da je ovakva odluka isključivo vođena potrebom za investicijama, koje ni grad ni preduzeća ne mogu da podnesu.

"Kako vi možete ako je ostvarenje budžeta 50, 60 miliona (evra) da uložite 30 miliona u celu delatnost. Nije racionalno. Dakle, ipak je ovo kapitalizam koliko god se sviđalo nekom ili ne sviđalo. Mora da dođe investicioni kapital i to je sasvim ravnopravni oblik", objašnjava on.

Sledi i otpuštanje zaposlenih. Ipak, naši sagovornici tvrde da u javnom sektoru ne postoji višak radnika, već manjak posla. Za to je, kažu, odgovoran sistem. Branko Petrašinović iz Sindikata komunalaca Šumadije, ima nešto konkterniji odgovor.

"Do 1997. svi su zapošljavani po konkursu, od 1997. godine, a promenile su se mnoge vlasti, sve su zapošljavale po partijskoj, rodbinskoj vezi. Svi smo se zaposlili možda tako i naši prijatelji, po tom osnovu, samo zato što nije, normalno, bilo potrebe ili uslova za raspisivanje konkursa", kaže on.

Ova odluka kragujevačke vlasti prvi je korak u uvođenju reda u javnom sektoru, tvrde njeni tvorci. Rokovi za njeno sprovođenje su kratki, a ukoliko se realizuje, u sindikatu su spremni za proteste.
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Kragujevac

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.