U “Gumoplastici” prekinuli štrajk gladju, državni sekretar im rekao da su “nezakonito zaposleni”

Izvor: JUGpress.com, 21.Sep.2018, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U “Gumoplastici” prekinuli štrajk gladju, državni sekretar im rekao da su “nezakonito zaposleni”

BUJANOVAC

Radnici „Gumoplastike“ iz Bujanovca prekinuli su petodnevni štrajk gladju posle posete državnog sekretara u Ministarstvu privrede Dragana Stevanovića, poslanika iz Vranja i Bujanovca i načelnika Pčinjskog upravnog okruga, rekao je danas za JUGpress poverenik UGS Nezavisnost u toj fabrici Slavoljub Ristić i dodao kako im je Stevanović rekao da nemaju pravo ni na kakav socijalni program i da su bili >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nezakonito zaposleni na neodredjeno vreme .

Većinski vlasnik fabrike „Gumoplastika“ je država pa radnici kažu da nije jasno kako je država mogla da krši sopstvene zakone zakopošljavajući ih na neodredjeno  još pre četiri godine po nalogu inspekcije rada koja je, prilikom kontrole, u fabrici 2014 . godine zatekla veliki broj radnika koji su radili neprijavljeni.

Ristić nam je rekao da je poseta funkcionera SNS bila sinoć oko 20 sati.

„Državni sekretar nam je rekao da mi nemamo pravo na socijalni program zato što smo primljeni u stalni radni odnos nakon Uredbe Vlade Srbije koja je stupila na snagu 1.janura 2014. Godine kojom se zabranjuje zapošljavanje u državnim preduzećima iako smo mi primljeni po nalogu inspekcije rada u stalni radni odnos. Inspekcija je zatekla radnike kako rade neprijavljeni „na crno“ i izdala nalog o zapošljavanju. Rekli su nam da je glavni problem to što ne postoji rešenje inspekcije već samo zapisnik o postupanju. Ispada da radnici „Gumoplastike“ zbog nečijeg propusta, nemaju pravo na socijalni program“, rekao nam je Ristić

Rekli su nam da mogu da nam daju jedino tu razliku od ličnog dohotka , mi smo dobijali od 7 do 15.000 dinara,  do zakonske mininmalne plate“, dodao je  Ristić.

On je rekao i da medju radnicima ima onih koji su trideset godina radili u „Gumoplastici“.

Zbog promena statuse, fabrika je bila u stečaju pa su neki radili na odredjeno vreme. Fabrika je izašla iz stečaja 7.3.2014. godine a radnici su  nakon toga radili na crno do kontrole inspekcije.

„Deo radnika je ranije tužio za razliku u plati, za jedan deo nih je završeno veštačenje iznosa a za deo radnika obračuni treba da se naprave za čitavu 2017. godinu i jedan mesec u 2016. godini, objašnjava Ristić.

„Rečeno nam je da će da pošalju neku ekipu iz Ministarstva privrede da , zajedno sa našom obračunskom službom i sindikatom dodje  to iznosa koliko radnicima treba da bude isplaćeno“, rekao je Ristić.

Ostalo je nerazjašnjeno šta će biti sa toplim obrokom, regresom i putnim troškovima. Takodje , nerazjašnjeno je i da li će radnici dobiti i kamate na razliku u plati koja im nije godinama isplaćivana, kaže  Ristić.

„Ja mislim da je Zakon o radu jači od uredbe koju je donela Vlada Srbije. Ja sam to sinoć rekao i državnom sekretaru kao i to da zbog nečijeg neažurnog rada, a u pitanju je državni službenik, sedamdeset radnika nema pravo na ono što im po zakonu pripada i treba da ispaštaju. Njegov odgovor je bio „i šta sad, mi treba  da streljamo njega (inspektora rada, prim LJ.S.) što nije doneo rešenje. I šta ćemo tim da dobijemo? Sve što je bilo u prošlosti zaboravite, zaboravite, zaboravite.“

„Kada je inspekcija završila sa kontrolom  pre više od četiri godine i ustanovila da su radnici radili „na crno“ tadašnji direktor je odmah postupio po usmenom nalogu inspektora i sutradan dao rešenja na neodredjeno svim  radnicima. Prema našim informacijama inspekcija je rekla da nije bilo potrebe da izdaju pismeno rešenje jer je direktor postupio po usmenom nalogu. Sada ispada da je to glavni problem zbog koga sedamdeset radnika ne može da dobije socijalni program“, ogorčen je Ristić.

„U ovoj državi su, na žalost jače uredbe od zakona  iako je tada  prekršen član  32 Zakona o radu jer su mesec dana radnici radili „na crno“ do intervencije inspektora rada“,  konstatuje rezignirano Ristić.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Radnici Gumoplastike iz Bujanovca prekinuli štrajk glađu

Izvor: N1 televizija, 21.Sep.2018

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Dragan Stevanović izjavio je da su radnici Gumoplastike iz okoline Bujanovca obustavili štrajk i da će predstavnici ministarstva od ponedeljka otići u to preduzeće kako bi pomogli radnicima da naplate određena potraživanja...Stevanović, koji se...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.