Tihanovska objavila početak štrajka protiv vlasti u Belorusiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Okt.2020, 14:25

Tihanovska objavila početak štrajka protiv vlasti u Belorusiji

Šefica opozicije Svetlana Tihanovska objavila je danas, dan posle još jednih velikih demonstracija protiv vlasti u Minsku, početak štrajka u Belorusiji sa zahtevom za odlazak predsednika Aleksandra Lukašenka.

Tridesetosmogodišnja Tihanovska koja je u izgnanstvu u Litvaniji, ovog meseca uputila je ultimatum Lukašenku i dala mu rok koji je istekao o juče da se povuče ili će pozvati na generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << štrajk.

"Od jutros su zaposleni u javnim preduzećima i fabrikama, u sektoru saobraćaja, rudari, profesori i studenti počeli da štrajkuju", napisala je ona danas na servisu poruka Telegram i pozvala sunarodnike da pokažu da "niko ne radi za režim" Aleksandra Lukašenka.

"Štrajk u javnim preduzećima je sredstvo ekonomskog pritiska. A štrajk u privatnom sektoru je znak solidarnosti svakog, i to je isto tako važno", rekla je ona.

Na društvenim mrežama opozicioni mediji su jutros objavili video-snimke desetina mladih okupljenih ispred univerziteta, a nezavisni medij Tut.by slike radnika koji su prekinuli rad u četiri velike državne fabrike.

"Zbog velikog pritiska vlasti teško je znati koliko daleko će ljudi ići", rekao je za Frans pres Aleksandar Jarošuk, šef Konfederacije demokratskih sindikata koja nije pozvala na štrajk.

Portparolka Vlade je rekla na Fejsbuku da firme u Belorusiji funkcionišu normalno, ali je jedna zaposlena u javnom preduzeću za izgradnju rekla za Frans pres da se deo zaposlenih pridružio štrajku.

Od spornih predsedničkih izbora 9. avgusta, opozicija traži odlazak Lukašenka koji je na vlasti još od 1994. godine.

Juče je samo u Minsku protiv šefa države demonstriralo više od 100.000 ljudi, a 523 osobe su uhapšene širom zemlje, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Tihanovska objavila početak štrajka protiv vlasti u Belorusiji

Izvor: Beta, 26.Okt.2020

Šefica opozicije Svetlana Tihanovska objavila je danas, dan posle još jednih velikih demonstracija protiv vlasti u Minsku, početak štrajka u Belorusiji sa zahtevom za odlazak predsednika Aleksandra Lukašenka.Tridesetosmogodišnja Tihanovska koja je u izgnanstvu u Litvaniji, ovog meseca uputila je...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.