Tek­stil­ci „Ra­ške” pre­te ra­di­ka­li­za­ci­jom štraj­ka

Izvor: Politika, 15.Sep.2009, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tek­stil­ci „Ra­ške” pre­te ra­di­ka­li­za­ci­jom štraj­ka

Novi Pazar –Nekoliko stotinaogorčenih radnika okupilo se juče u krugu Tekstilnog kombinata „Raška”, zbog vesti da njihova fabrika ipak ide u stečaj. Naime, Poreska uprava je naložila Trgovinskom sudu u Kraljevu da pokrene stečajni postupak u ovom kombinatu.

Kako je rekla Rada Kostić,pomoćnica direktora, Poreska uprava je postupila po zahtevu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, dostavljenom 25. avgusta.

Međutim, ova odluka je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kako tvrde radnici, u suprotnosti s dogovorom o konverziji dugova „Raške” i prelasku ove fabrike u državnu svojinu, postignutim u aprilu između Vlade Srbije i štrajkača.

–Sada više nećemo ni sa kim iz Beograda da razgovaramo. Još dan-dva okupljaćemo se ovde u fabrici, a onda se povlačimo u prostorije našeg udruženja. Ježiće se cela Srbija kad se sazna šta ćemo da uradimo – rekao je Zoran Bulatović, predsednik Udruženja tekstilnih radnika Novog Pazara, najavljujući „žestoku radikalizaciju štrajka” .

On je dodao da će neko tada „makar iz moralnih razloga, morati da podnese ostavku”.

Bulatović, koji je sebi u aprilskom štrajku odsekao deo prsta,ali i ostali sadašnji i bivši radnici TK „Raška” ne štede reči kritike na račun ministra ekonomije Mlađana Dinkića, optužujući njegovo ministarstvo da je pogazilo sve dogovoreizmeđu štrajkača i Vlade Srbije, postignute proletos.

Tada je, na sastanku predstavnika štrajkača i više ministarstava doneto sedam zaključaka sa precizno utvrđenim rokovima, među kojima su i oni o konverziji dugova TK „Raška”, zatim o povezivanju staža bivših i sadašnjih radnika ovog preduzeća i isplati po 36 minimalnih zarada radnicima kojiimaju izvršne sudske presude.

Po realizaciji tih zaključaka, ovo preduzeće je po odluci vlade trebalo da bude predato na upravljanje Gradskoj upravi Novog Pazara. Gradske vlasti su imale optimističke planove da od „Raške” uz angažovanje domaćih i, verovatno inostranih partnera, naprave industrijski park, kao osovinu razvoja ovog kraja. Umesto toga, gradonačelnik Mirsad Đerlek je juče morao da umiruje radnike štrajkače.

–Šokiran sam i iznenađen ovom vešću. Mi se sa vama mesecima borimo da TK „Raška” ne propadne, da pređe u državnu svojinu, da napravimo industrijski park, a sada nam iz vedra neba stiže vest o stečaju – kazao je Đerlek okupljenim radnicima. On je rekao da ako propada TK „Raška”, ako preduzeće „Vojin Popović” ne može da izađe iz takođe nameštenog stečaja, onda Novi Pazar nema nikakvu perspektivu. Đerlek je apelovao na političare iz ovog kraja u Beogradu „da spasavaju šta se može”.

– Država samo gleda da namiri sebe, da uzme svoje, a za nas što ostajemo u bedi, baš je briga – kazala je Senada Rebronja, radnica koja protestuje sa Zoranom Bulatovićem.

Od okupljenih radnika „Raške” moglo se čuti i da nekog gore u Beogradu nije briga za radnike u Novom Pazaru, da se ovom kraju godinama prigovaralo da hoće nekakvu autonomiju, a da su svi zapali u „autonomiju bede”. Oni žele da saznaju prave razloge zašto je Ministarstvo ekonomije spisku od 186 preduzeća, za koje je stečajni postupak zatražen sredinom jula, naknadno, krajem avgusta dodalo i zahtev da se stečajni postupak pokrene i u TK „Raška” .

S. Ba­kra­če­vić

[objavljeno: 04/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.