Taksisti najavili štrajk sporom vožnjom za 1. decembar

Izvor: Blic, 20.Nov.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksisti najavili štrajk sporom vožnjom za 1. decembar

Beogradski taksisti najavili su da će 1. decembra stupiti u štrajk sporom vožnjom zbog uvođenja obaveznih identifikacionih nalepnica, fiskalnih kasa i euro 4 motora, kao i zbog neuklanjanja nelegalnih taksista sa ulica, rekao je danas Tanjugu Milivoje Armuš iz "Beotaksija".



On je objasnio da su identifikacione nalepnice, kao i nedavno uvođenje obavezne, dodatne krovne oznake, tzv. kviska, potpuno promašena investicija. Napominjujući da su beogradski taksisti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tražili hitan sastanak sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom radi postizanja dogovora, on je ukazao da će protestna vožnja "20 na sat" biti "proizvod lokalne samouprave", ukoliko nadležni ne budu imali "sluha za taksiste".

Jedan od razloga najave protestne vožnje taksista je i obaranje tendera "JAT ervejza" za obavljanje taksi usluga radi besplatnog prevoza putnika te kompanije.

"Neki od uslova tendera, kao što su uvođene GPS-a i digitalnog taksimetra, depozit od 8.000 dinara po vozilu, besplatan prevoz letačke posade JAT-a od kućne adrese do aerodroma i obratno potpuno neizvodljive i za taksiste neisplative", ocenio je Armuš.

On je naveo da su taksisti obavezni i da o svom trošku istaknu obaveštenje o besplatnom prevozu za "JAT ervejz", kao i da obezbede dispečera sa znanjem jednog svetskog jezika.

"Naš zahtev je da se ovaj tender povuče i uskladi sa Zakonom o drumskom i auto saobraćaju", istakao je Armuš i naveo da većina udruženja beogradskih taksista neće učestvovati na tom tenderu.

Direktor Direkcije za javni prevoz Aleksandar Đukić rekao je Tanjugu da je podela identifikacionih nalepnica taksistima, čija cena iznosi 1.000 dinara, počela ove sedmice, s ciljem da se uklone nelegalni taksisti sa ulica.

"Reč je o oznakama plave boje, na kojima će pisati ime i prezime vozača i registarski broj, a koje će biti nalepljene na šoferšajbnama taksi vozila i na njima će biti grb Beograda, rekao je on.

"U zavisnosti od toga koju ocenu je dobilo vozilo na estetskom pregledu, taksista je obavezan da kupi jednu ili dve nalepnice", kazao je Đukić i dodao da nalepnice lepe službenici ove Direkcije u Ulici Agostina Neta 1 na Novom Beogradu.

Đukić je objasnio da su taksisti, čija su vozila na estetskom pregledu dobila manje od 60 bodova, obavezni da kupe jednu nalepnicu, kao i ona vozila koja su dobila od 60 do 80 bodova.

"Taksi vozila, takozvane luks klase, koja su na estetskom pregledu ostvarila od 80 do 100 bodova, moraju posedovati dve nalepnice", istakao je on i naveo da jednu nalepnicu moraju imati za gradsku vožnju, a drugu za rad na aerodromu, železničkoj ili autobuskoj stanici.

Đukić je kazao da će podela oznaka biti završena do kraja godine i najavio da će do tada biti nabavljeni i bar kod čitači na osnovu kojih će inspektori proveravati informacije o taksisti i njihovim prekršajima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Protestna vožnja beogradskih taksista

Izvor: S media, 20.Nov.2009

Beogradski taksisti najavili su da će 1. decembra stupiti u štrajk sporom vožnjom zbog uvodjenja obaveznih identifikacionih nalepnica, fiskalnih kasa i euro 4 motora, kao i neuklanjanja nelegalnih taksista sa ulica, rekao je Milivoje Armuš iz "Beotaksija". ..On je objasnio da su identifikacione...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.