TV Avala: Štrajk se nastavlja

Izvor: B92, 12.Jan.2012, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TV Avala: Štrajk se nastavlja

Beograd -- Zaposleni Televizije Avala, koji su već 22 dana u štrajku, saopštili su da je predlog vlasnika i UO televizije za isplatu zaostalih zarada nepotpun.

Oni, naime, tvrde da nije precizirana dinamika isplate i fond zarada koji se zaposlenima duguje.

U saopštenju zaposlenih se navodi da je reč o pet i po zarada stalno zaposlenima, odnosno o šest honorara.

Dan posle sastanka vlasnika televizije Avala sa članovima Republičke radio-difuzne agencije, na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovoj nacionalnoj televiziji nije prekinut štrajk. Zaposlene je novi direktor i glavni i odgovorni urednik Dušan Pančić i zvanično upoznati s ponudom vlasnika za prekid štrajka.

Posle jednočasovnog razgovora obe strane rekle su svoje ponude - jedna i po plata do kraja januara i još dve plate do kraja februara, što nude vlasnici. Ali za drugu stranu, ta ponuda nije prihvatljiva.

Predsednik RRA vladika Porfirije kaže da je izbegnut najgori scenario jer je zbog štrajka TV Avali pretilo oduzimanje nacionalne frekvencije.

"Mi nismo ulazili u te detalje niti je to osnovno pitanje koje se nas tiče, ono što je tema koja interesuje RRA da li program odgovara, ukoliko ne ispunjava uslove za koje su vlasnici dobili nacionalnu frekvenciju. Ukoliko oni ne ispunjavaju uslove mi onda moramo nezavisno od toga šta će oni učiniti u odnosu na zaposlene tu dozvolu da oduzmemo", rekao je vladika Porfirije.

"Nažalost pojedini u TV Avala nisu razumeli da su ova vremena veoma teška i da ne rade u fabrici konzervi i da nisu to nikakvi zombirani radnici koji rade na mašinama nego da je i malo do njihovog kreativnog rada i da od njihovog programa zavisi ukupan rezultat televzije, odnosno šerovi i rejtinzi koje mogu da postignu.", kaže Željko Mitrović, manjinski vlasnik TV Avala.

Iako su Savetu RRA dali plan kako će rešiti trenutnu situaciju, ni predsednik Upravog odbora Televizije Danko Đunić, ni manjinski vlasnik ove televizije Željko Mitrović nisu želeli medijima da objasne šta će učiniti u narednih 60 dana.

"Ne, neću da licitiram", je rekao Đunić.

Vlasnik Pinka i manjinski vlasnik TV avale objasnio je i da mu s obzirom da ima samo 4, 95 odsto vlasništva TV Avala ne može biti prioritet u odnosu na Pink ali i da razume socijalne probleme zaposlenih.

Predstavnica štrajkačkog odbora Televizije Avala Ivana Višković izjavila je da zaposleni nisu zadovoljni ponudom vlasnika televizije i da neće počinjati da rade dok im ne budu isplaćene tri plate odnosno tri honorara.

"Ponuda za koju smo saznali putem medija je apsolutno neprihvatljiva. Mi se držimo naših zahteva i počećemo da radimo istog trenutaka kada zaposlenima budu uplaćen tri plate, odnosno tri honorara", rekla je Viškovićeva.

"Mi tražimo s druge strane tri plate da nam se isplate odmah i da bi mi 20 minuta od trenutka primanja te uplate počeli da radimo. Skraćeni interval u kojem bi bila uplaćena još jedna i po plata, odnosno dva honorara. I taj period od 60 dana, što su rekli vlasnici za konsolidaciju da će se sve srediti, da uđemo nakon 60 dana bez dugova u čitavu priču”, kaže predstavnik zaposlenih na Televiziji Avala koji su u štrajku Nikola Vukomanović.

Za to vreme, račun Televizije Avala još je u blokadi sa 6,1 milion dinara. Menica od 91 milion dinara, koliko televizija duguje za 2011. javnom preduzeću "Emisiona tehnika i veze” povučena je na dan razgovora vlasnika s predstavnicima Radio-difuzne agencije.

To je, kako nam je rečeno, bio znak dobre volje u pronalaženju rešenja jer je zbog milionskog duga pretila opasnost da firma propadne.

"Zaposleni Televizije Avala obavešteni su o predlogu vlasnika i UO televizije putem medija, što nije prava adresa, jer je predlog trebalo da bude upućen štrajkačkom odboru", navodi se u saopštenju.

Štrajkački odbor očekuje poziv na razgovor sa novim direktorom i glavnim i odgovornim urednikom televizije Dušanom Pančićem kako bi razmotrili konkretne predloge, koji će pokriti sve štrajkačke zahteve i o kojima bi zaposleni na Televiziji Avala mogli da se izjasne.

Savet Republičke radio-difuzne agencije (RRA) i Ratel dobili su juče uveravanja svih vlasnika nacionalnog emitera TV Avala da će račun te televizije biti delimično odblokiran i radnicima biti isplaćene plate.

Na sastanku su akcionari obavestili RRA da su prihvatili zahteve štrajkača o započinjanju socijalnog dijaloga, isplati zaostalih doprinosa, isplati jedne i po zarade do prvog februara i još dve do 1. marta, kao i zahtev da niko od učesnika štrajka ne snosi disciplinske posledice, a zahtev koji se odnosi na honorarne saradnike, već je ispunjen jer niko od zaposlenih u tom statusu nije otpušten.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.