TV Avala: Sastanak predstavnika štrajkača i Misije OEBS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2012, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TV Avala: Sastanak predstavnika štrajkača i Misije OEBS

BEOGRAD -

Predstavnici zaposlenih Televizije Avala, koji su 22. decembra započeli štrajk zbog neisplaćenih zarada, sastali su se danas sa predstavnicima Misije OEBS u Srbiji, koje su izvestili o dešavanjima u toj medijskoj kući, štrajku i položaju zaposlenih.

Šefica medijskog odeljenja Misije OEBS Dragana Nikolić Solomon, sa kojom su razgovarali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaposleni sa TV Avale koji štrajkuju, rekla je Tanjugu da Misija OEBS nema mandat da se bavi pitanjima radnog prava u medijskim kućama, ali da su se predstavnici te misije sastali sa štrajkačkim odborom kako bi se upoznali sa situacijom, koju će i dalje pratiti.

Nikolić Solomon je rekla da je trenutna ekonomska kriza u svetu teško pogodila i medije u Srbiji, koji su zbog nedostatka finansijskih sredstava i velikog broja medija već bili u nezavidnom položaju.

"Mi smo sigurni da će vlasnici i menadžeri ove televizijske kuće uskoro sesti sa zaposlenima, kako bi pronašli izlaz iz trenutne situacije", rekla je Nikolić Solomon i istakla važnost transparentnosti vlasništva u medijima.

Ona je dodala da bi građani Srbije trebalo da znaju ko su vlasnici medija, kako bi mogli da procene informacije koje im se nude, jer imaju uticaja na medijske sadržaje, bez obzira da li je reč o privatnom vlasniku ili državi.

Prema njenim rečima, preporuka Saveta Evrope i OEBS-a je da podaci o vlasništvu moraju biti transparentni i dostupni.

"Međutim, utvrđivanje vlasništva je dugotrajan proces, čak i u nekim razvijenim demokratijama, a verujem da implementacija usvojene Medijske strategije, naročito u delu koji se odnosi na javnost vlasništva, jeste dobar početni korak", rekla je Nikolić Solomon.

Članove štrajkačkog odbora, kako su ranije danas saopštili, na sastanku sa predstavnicima OEBS-a posebno je interesovalo pitanje transparentnosti vlasništva, s obzirom na to da su OEBS i Savet Evrope podržali izradu zakona o transparentnosti vlasništva i nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji, o kojem je javna rasprava završena u januaru 2009. godine, a koji još nije usvojen.

Štrajkački odbor TV Avala juče je o svojim problemima informisao i članove Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) i Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL), a u toku je sastanak članova Saveta RRA i RATEL-a sa vlasnicima TV Avala i Upravnim odborom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.