Sve škole u Čačku u štrajku zbog smene direktora

Izvor: Blic, 26.Sep.2017, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve škole u Čačku u štrajku zbog smene direktora

Svih 29 čačanskih škola štrajkovalo je danas skraćenjem časova na 30 minuta u znak podrške kolektivu srednje Prehrambeno-ugostiteljske u kojoj su uvedene privremene mere, nakon čega su smenjeni direktor i članovi Školskog odbora.

Kako navode u Sindikatu obrazovanja Čačak, štrajku se pridružilo i po 40 škola iz Niša, Kragujevca i Kruševca, 20 iz Zrenjanina, kao i pet iz Bačke Palanke.

Zaposleni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Prehrambeno-ugostiteljskoj školi ogorčeni su činjenicom da su direktor i školski odbor smenjeni, a potom na te pozicije imenovane, kako navode, ''nepoznate osobe''. Kolektiv ove škole zbog toga se od početka školske godine nalazi se u zakonskom štrajku.

U ovoj školi ističu da traže ono što im pripada po zakonu, da u devetočlanom Školskom odboru moraju biti po tri člana iz kolektiva, saveta roditelja i lokalne samouprave. Kada su uvedene prinudne mere u PUŠ, postavljen je v.d. direktora i Školski odbor sastavljen isključivo od predstavnika lokalne saamouprave, bez zastupnika nastavnika i roditelja.

- Sindikat obrazovanja Čačka (SOČ) preko ovoga neće preći. Možda su njima ovakve stvari prolazile u nekim sredinama, ali ovde neće. Mora se znati ko je taj iz lokalne samopurave ko je postavio ljude u Školskom odboru i ko je taj ko je hteo da prekrši odnos članova u Školskom odboru koji propisuje zakon - naglašava predsednik SOČ Vladimir Adžić.

Za kolektiv PUŠ najproblematičnija je izjava ministra prosvete Mladena Šarčevića da je v.d. direktora predložio nakon konsultacija sa predstavnicima lokalne samouprave I gradskog rukovodstva u Čačku.

- Međutim, gradonačelnik Čačka i predsednik gradske Skupštine izjavili su da nisu upoznati s tim ko je kadrirao u čačanskim školama. Ako institucije ne znaju ko je kadrirao, verovatno znaju politikanti. Ovde se radi o krahu demokratskih institucija u Srbiji – kaže nastavnik PUŠ Bojan Nedeljković.

Ministarstvo prosvete donelo je sredinom avgusta odluku o smeni direktora Prehrambeno-ugosititeljske i Medicinske škole Dragana Kovačevića i Milorada Blagojevića.

Odluka je doneta nakon izveštaja Republičke prosvetne inspekcije koja je posetila školu krajem jula, u kome je navedeno da su uočene nezakonitosti u radu prilikom ispitivanja slučaja seksualnog uznemiravanja učenika od strane profesora sociologije i da se nije postpupalo po preporuci zaštitnika građana.

Kovačević je rekao da nije ispoštovana procedura prilikom njegove smene, jer Ministarstvo prosvete nije razmatralo njegove primedbe na izveštaj prosvetne inspekcije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sve škole u Čačku u štrajku!

Izvor: BKTV News, 26.Sep.2017

Svih 29 čačanskih škola štrajkovalo je danas skraćenjem časova na 30 minuta u znak podrške kolektivu srednje Prehrambeno-ugostiteljske u kojoj su uvedene privremene mere, nakon čega su smenjeni direktor i članovi Školskog odbora...Kako navode u Sindikatu obrazovanja Čačak, štrajku se pridružilo...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.