Štrajku policije priključio se samo deo radnika MUP-a

Izvor: Blic, 10.Okt.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajku policije priključio se samo deo radnika MUP-a

U Policijskom sindikatu Srbije (PSS) tvrde da je oko 80 odsto policajaca u štrajku od jutros u šest sati, ali u policijskim stanicama koje su obišli novinari “Blica” u Beogradu i nekoliko gradova Srbije situacija je normalna.

Granični prelazi prema Makedoniji i Bugarskoj, kao i administrativni prelazi prema Kosovu i Metohiji u Pčinjskom okrugu normalno funkcionišu, a policija izvršava sve redovne i upravne poslove, izjavio je danas predsednik Nezavisnog sindikata policije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Policijskoj upravi Vranje Marjan Petrović.

On je naveo da Nezavisni sindikat policije, koji je jedini reprezentativan u Policijskoj upravi Vranje, nije podržao štrajk koji je danas počeo Policijski sindikat Srbije. Slično je, dakle radno, u policijskim stanicama Vračar i Palilula u Beogradu.

S druge strane, Vlada Pavićević, potpredsednik PSS, kaže za "Blic onlajn” da je "u proseku od 80 do 90 odsto radnika MUP u štrajku, ne samo članovi PSS, već i druge kolege”.

- Poštujemo minimum procesa rada što znači da se izlazi na teren zbog hitnih intervencija i krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti, vatrogasci gase požare, a putne isprave se izdaju samo za hitne potrebe - kaže Pavićević.

Pavićević ističe da su se još juče dogovorili sa ministrom Dačićem o ispunjenju zahteva, ali je potrebno da taj dogovor pripremom određenih akata potvrde stručne službe MUP-a.

- U 17 sati sastajemo se sa ministrom Dačićem i nadamo se da su stručne službe MUP-a završile posao koji je u njihovoj nadležnosti - dodaje Pavićević.

Ovaj sindikat traži poboljšanje finansijskog i socijalnog statusa svih zaposlenih u MUP-u, novu sistematizaciju, primenu Posebnog kolektivnog ugovora za policijske službenike, izmenu i dopunu Zakona o policiji i novu uniformu i opremu.

Uz PSS, koji ima više od 13.000 članova i koji je, kao i Nezavisni sindikat policije reprezentativan, u MUP-u postoji još šest policijskih sindikata.

Policijski sindikat Srbije nastaviće i sutra generalni štrajk, uprkos razgovorima sa resornim ministrom Ivicom Dačićem o ispunjenju zahteva za poboljšanje položaja zaposlenih u MUP-u.

Predsednik PSS Veljko Mijailović rekao je agenciji Beta posle sastanka sa Dačićem da će sindikat razmotriti predloge za poboljšanje socijalnog položaja policajaca i uslova rada u MUP, ali nije želeo da kaže šta konkretno sadrže ti predlozi.

"Predstoje nam konsultacije unutar sindikata", rekao je Mijailović i najavio nove razgovore sa ministrom unutrašnjih poslova.

Povezane vesti: Dačić bi sada da održavanje Parade obezbede Evropljani Policijski sindikat: Zbog udarca se ne ide kod ministra Policajci i vatrogasci odustaju od štrajka Policijski sindikati razgovarali sa Dačićem, najava štrajka ostaje Policijski sindikat najavio štrajk za 13. juni
Pogledaj vesti o: Štrajk policije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.