Štrajkači najavljuju radikalizaciju

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 25.Apr.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkači najavljuju radikalizaciju

Novi Pazar -- Posle odsecanja prsta, štrajkači u Novom Pazaru najavljuju radikalizaciju protesta. Ministar rada i sindikalni lideri pozivaju ih da prekinu štrajk.

Radnici tekstilne industrije u Novom Pazaru već treći dan su u štrajku, a od ponedeljka najavljuju radikalizaciju protesta. Zoran Bulatović, radnik koji je juče sebi odsekao prst, a zatim ga i pojeo, za B92 kaže da će, ukoliko od sledeće nedelje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njihov problem ne počne da se rešava, i ostali radnici početi da seku i jedu delove svojih tela.

"Pojeo sam svoj prst, drugog izbora nemam. Čekaćemo pa verovatno u ponedeljak ako ne budu povoljne vesti za nas, onda ćemo ponovo početi da jedemo, svakog dana po jedan će ići prst", objašnjava Bulatović.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić kaže da je Vlada usvojila inicijativu da tekstilni kombinat pređe u vlasništvo opštine, ali da se čeka da Agencija za privatizaciju završi sa procedurom otpisa dugova kako bi se od prodaje dela preduzeća isplatio novac radnicima.

Ljajić smatra da su dešavanja u Novom Pazaru posledica nebrige i propasti giganta od kojeg je živeo grad.

"Meni je teže da govorim jer te ljude poznajem. Činio sam sve da im pomognem kroz neke jednokratne pomoći i na kraju smo uspeli da kombinat bude vlasnistvo opštine", objasnio je Ljajić.

On je zamolio radnike da prestanu sa tako radikalnim oblicima protesta.

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin pozvao je danas svoje kolege u Vladi, ministre i premijera Mirka Cvetkovića, da učine sve kako štrajkači Tekstilnog kombiata "Raška" u Novom Pazaru ne bi radikalizovali svoj protest.

"Ukoliko nismo u stanju to da učinimo, ne zaslužujemo da budemo članovi vlade, a pre svega oni ministri koji su za to direktno nadležni", rekao je Ugljanin.

Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek je izjavio da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima vlade u nastojanju da zahtevi radnika tekstilnog kombinata budu rešeni. On smatra da je "sada na potezu vlada".

Đerlek je rekao da su iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja pozvali radnike da dođu na pregovore u Beograd ali su radnici taj poziv energično odbili i očekuju da neko iz vlade dođe u Novi Pazar.

I sindikalne vođe za ublažavanje štrajka

Na prekid radikalnog štrajka pozivaju i sindikalci iz Beograda, koji smatraju da problem u kombinatu postoji već godinama i da država mora da pomogne.

Telegrami podrške

Štrajkači u Novom Pazaru dobijaju podršku firmi i sindikata iz zemlje i iz inostranstva, a neki od njih im nude i materijalnu pomoć.

Telegrami podrške stigli su iz Niša, Vranja, Novog Sada, ali i iz Luksemburga, Francuske, Švajcarske, Holandije i Belgije.

Ipak, ne slažu se sa načinom na koji njihove kolege iz Sandžaka izražavaju svoj protest.

"Ovi činovi su pogubni, ta grupa ne može da dobije ništa. Pokazali su nemoć da se nose sa problemima i ta demonstracija nemoći je užasavajuća. To ne mogu da podržim", rekao je predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak.

Potpredsednik granskog sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković izjavio je danas da ono što je uradio tekstilni radnik u Novom Pazaru Zoran Bulatović, koji je u znak protesta sebi odsekao prst, pokazuje svu težinu ugroženosti pojedinih kategorija radnika.

"Očito da to govori da je jedan broj zaposlenih u tim sredinama u kojima se dugo pokušavaju da izbore za svoja minimalna prava i gde je prosto i egzistencija dovedena u pitanje, imaju osećaj očaja beznadežnosti, napuštenosti i nerazumevanja za njihove potrebe", rekao je Stojiljković.

Prema njegovom mišljenju, jedini put rešavanju socijalnih i radnih problema jeste dijalog i iznalaženje mogućnosti da se preduzeća očuvaju ili da se vanrednim poslovima pomogne tim radnicima, do nekih boljih vremena.

Sam Zoran Bulatović, međutim, kaže da su sindikati iz Beograda među najzaslužnijim za većinu neuspešnih privatizacija.

"Najmanje osoba u liku Branislava Čanka može komentariše situaciju u kojoj se mi nalazimo. Neka Čanak nabroji samo jedno preduzeće u opštinama Tutin, Sjenica i Novi Pazar koje je uspešno privatizovano. Izuzetno smo ozbiljni, razmišljamo svojom glavom, a ne glavom gospodina Čanka", rekao je Bulatović.

Udruženje tekstilnih radnika Novog Pazara stupilo je u štrajk glađu jer traže isplatu zaostalih zarada za period od 1993. godine do prestanka radnog odnosa, po osnovu Sporazuma o socijalnom programu.

Tekstilni kombinat "Raška" nekada je zapošljavao oko četiri hiljade radnika u Novom Pazaru i pogonima u Sjenici i Tutinu, a sada radi jedva stotinak radnika u matičnim pogonima u Novom Pazaru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odsekao prst u znak protesta

Izvor: Glas javnosti, 25.Apr.2009

NOVI PAZAR - Radnik Zoran Bulatović, predsednik Udruženja tekstilaca iz Novog Pazara, juče je, tokom štrajka zbog neizmirenih obaveza prema tekstilcima iz ovog grada, sebi odsekao mali prst leve ruke...   Informacija koju su preneli pojedini mediji posle ovog događaja, da je Bulatović odsečeni...

Nastavak na Glas javnosti...

Ljajić: Radnici da prekinu radikalne proteste

Izvor: Mondo, 25.Apr.2009

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić pozvao je radnike tekstilnog kombinat 'Raška' iz Novog Pazara, koji štrajkuju glađu zbog neisplaćenih zarada, da prekinu radikalne oblike protesta, nakon što je juče vođa štrajkača odsekao sebi prst.

Nastavak na Mondo...

Štrajkači najavili radikalniji protest

Izvor: RTS, 25.Apr.2009

Nekadašnji radnici kombinata "Raška" u Novom Pazaru nastavljaju štrajk glađu nezadovoljni zbog neispunjenih zahteva koje su uputili premijeru i ministrima ekonomije i pravde. Zamenik republičkog ombudsmana Goran Bašić situaciju ocenio kao vrlo ozbiljnu zbog najava radikalizacije protesta. Ministar...

Nastavak na RTS...

Od ponedeljka ješćemo delove tela

Izvor: Glas javnosti, 26.Apr.2009, 02:37

Novi Pazar - Radnik Zoran Bulatović, koji je u petak po podne, protestujući zbog položaja tekstilaca u Novom Pazaru, sebi odsekao mali prst na levoj ruci, vratio se juče, posle hirurške intervencije, među kolege koje u zgradi u centru grada već tri dana štrajkuju glađu i izjavio da će od ponedeljka,...

Nastavak na Glas javnosti...

Pregovori sa tekstilcima u utorak

Izvor: RTV Pink, 27.Apr.2009, 08:41

Tekstilni radnici Novog Pazara ne odustaju od zahteva. . . Vođa štrajkača Tekstilnog. kombinata Raška Zoran Bulatović, rekao je nakon razgovora sa. ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem da radnici ne. odustaju od zahteva, ali da će se u naredna tri dana uzdržati od. radikalizacije...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.