Izvor: JUGpress.com, 28.Dec.2017, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk u „Gumoplastici“ – radnici demantuju direktora

BUJANOVAC

„Nije tačno da u „Gumoplastici“ nema radnika čija je plata manja od 15.000 dinara, kako kaže direktor Srboljub Dimitrijević“, izjavio je za JUGpress glavni poverenik sindikata „Nezavisnost“ Slavoljub Ristić.

Kako bi potkrepili svoje tvrdnje radnici u štrajku su JUGpressu dostavili nekoliko platnih listova. Po Ristićevim rečima, oni jasno pokazuju da i kada ne bi bilo odbitaka od plate, odnosno obustava, zarada ovih radnika bi bila manja od 15.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << dinara.

Ristić tvrdi i da se većini radnika duguje za putne troškove, bolovanja, pa čak i porodiljska bolovanja, dok se samo uskom krugu zaposlenih, koji su bliski direktoru, sve ovo redovno isplaćuje.

„U takvim uslovima i sa takvim primanjima logično je što radnici žele socijalni program, ne moram ja ništa da im „obećavam“, kako kaže direktor. Logično je i da nakon eventualne privatizacije, novi vlasnik vrati ove iste radnike na posao, jer neće tražiti ljude na ulici, nego će uzeti one sa iskustvom, koji znaju šta i kako treba da se radi“, ističe lider sindikata.

Direktor Dimitrijević je, reagujući na početak štrajka pre dva dana, izjavio za JUGPress da posla ima, a da su plate „onolike koliko se realno zaradi“. Ristić takav posao naziva loše ugovorenim, što je opet odgovornost direktora.

„Kakav je posao sa tom italijanskom firmom govori to što ga niko nije hteo – zahteva ogromno angažovanje, a ne obezbeđuje nikakvu zaradu. Ugovoreni posao koji radnicima ne može da obezbedi ni platu od 15.000 je loše ugovoren posao“.

Ristić je dodao i da, uprkos tome što tvrdi drugačije, direktor može da podnese ostavku Ministarstvu privrede, što je i glavi zahtev štrajkača, koji Dimitrijevića krive što im nije omogućen socijalni program.

Iako su sve nadležne institucije u skladu sa zakonom obaveštene o početku štrajka, štrajkačkom odboru se do sada obratila jedino Agencija za mirno rešavanje sporova, sa obaveštenjem da za početak pregovora nisu uslovljeni odustajanjem od svojih zahteva.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.