Štrajk u Amazonu i Instakartu u SAD, traže se bolje zaštite od virusa

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Mar.2020, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk u Amazonu i Instakartu u SAD, traže se bolje zaštite od virusa

Zaposleni u američkim firmama za distribuciju Amazon i Instakart (Instacart) pozvali su danas na štrajk, u vreme kada su Njujork i San Francisko u izolaciji, optužujući svoje poslodavce da ih nedovoljno štite od korona virusa.

Izmedju 100 i 200 zaposlenih u njujorškom skladištu Amazona na Staten ajlendu, južno od Menhetna, mogli bi danas da prekinu rad, javljaju američki mediji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
U vreme kada je ta oblast, koja je postala epicentar epidemije u SAD, stavljena pod mere izolacije, ti zaposleni optužuju Amazon da ne preduzima potrebne mere da ih zaštiti.

"Osobe koje su testirane pozitivno na virus rade u toj zgradi i prenose virus na stotine drugih", navodi se na nedavno otvorenom tviter nalogu nazvanom "zatvoriti Amazon (Shut_downAmazon).

Amazon je reagovao navodeći da su te optužbe jednostavno neosnovane i da su oni preduzeli ekstremne mere da obezbede zaposlene, da se dubinski čiste prostorije tri puta češće nego obično i da se modifikuju procedure da bi se garantovala bezbedna distanca tokom rada.

Zaposleni u lancu samoposluga "Hol fuds" (Whole Foods) koje pripadaju Amazonu, pozivaju na štrajk sutra, i takodje traže jače bezbednosne mere, kao i veće plate.

Na zapadnoj obali SAD, kupci i dostavljači platforme Instakart preko koje se poručuju namirnice onlajn, takodje će danas biti u štrajku. Oni traže bolje bezbednosne i finansijske uslove.

Oni će, kako kažu, prestati sa radom dok im se ne ispune svi zahtevi, rekla je portparolka štrajkača.

"Ne radi se samo o nama, mi takodje želimo da zaštitimo naše klijente. Zaposleni su besni što Instakart ne čini ni minimum za vreme ove smrtonosne pandemije", dodala je ona.

U SAD su do danas u podne imale 144.672 slučaja zaraženih korona virusom, a 2.571 osoba je umrla, po podacima univerziteta Džons Hopkins.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.