Štrajk sudske administracije

Izvor: B92, 06.Okt.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk sudske administracije

Beograd -- Zaposleni u sudskoj administraciji, članovi Sindikata pravosudnih organa, stupili u generalni štrajk.

Oni traže povećanje osnovice za obračun plata i navode da od štrajka neće odustati do ispunjenja zahteva.

Kako u Beogradu preživeti s platom koja iznosi manje od 200 evra? To je pitanje koje ministarki pravde Srbije Snežani Malović postavljaju članovi sindikata pravosuđa. Stupanjem u generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štrajk, sindikat je želeo da ukaže na težak položaj administrativnih radnika u pravosuđu, bez kojih sudovi ne mogu da rade.

Sekretarka Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Slađanka Milošević kaže da zaposleni u pravosudnoj administraciji žele veće zarade, ali ne zahvatanjem iz budžeta.

"Isključivo štrajkuje pravosudna administracija tražeći osnovicu od 28 hiljada, kao što imaju sudije i tužioci, s tim što posebno naglašavam da mi ne tražimo povećanje zarada zahvatanjem u budžet, tj. kršenjem Zakona o budžetu, za razliku od Vlade Srbije koja krši zakon kada joj odgovara”, navodi ona.

"Mi zaista želimo da se strogo pridržavamo zakona i obećanja ministarke pravde, a to je ujednačavanje osnovica iz ušteda nastalih novom mrežom sudova i smanjenjem broja zaposlenih", objašnjava ona.

I dok ministarka pravde poručuje da će zaposleni u pravosuđu dobiti stimulacije, a da povećanje mogu da očekuju sledeće godine, sindikalci odgovaraju da zarađuju između 16 i 20 hiljada dinara mesečno i kažu da jedva sastavljaju kraj s krajem.

"Skoro 20 hiljada, naravno da ne mogu da preživim, ni ja ni moja porodica. Štrajkovaću u nedogeld ako treba.”

"18.000 dinara. Baš teško. Kirija mi je 200 evra, Infostan 6.500.”

"Moja plata, posle 30 godina staža je 21.000. A kako preživljavam to možete da zamislite i sami.”

Suđenja samo u hitnim predmetima

U beogradskim sudovima nema gužvi. Održava se samo minimum procesa rada, koji podrazumeva obradu hitnih predmeta, kaže portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

"U Višem sudu u Beogradu sve službe rade u onoj meri koja je dovoljna da bi se navedena suđenja održala, i tu pre svega mislim na pisarnicu, na daktilo biro, na pravosudnu stražu i na prijavnu kancelariju, tako da ne očekujem da će biti nekih većih problema u tom pogledu", kaže ona.

Sva ostala suđenja moraće međutim da sačekaju dogovor Ministarstva pravde i sindikata.

U Beogradu su sa radom stali svi sudovi, kažu u sindikatu i navode da su na po sat vremena rad obustavili i administrativni radnici iz sudova u Valjevu, Nišu, Subotici, Novom Sadu i Pančevu.

Ukoliko se ne postigne dogovor o povećajnu zarada, u sindikatu tvrde da je doneta odluka da svi sudovi u Srbiji stupe u generalni štrajk sledećeg ponedeljka.

Ministarstvo: Nema para za veće plate

U ministarstvu pravde Srbije kažu da nema para za povećanje plata administrativnim radnicima.

Ukoliko bi se izašlo u susret zahtevima sindikata, Vlada bi morala da obezbedi dodatnih 15 milijardi dinara. Ukupan fond plata u tom slučaju bio bi 5,3 miliajrde dinara, dok su godišnji prihodi od sudskih taksi manji od te sume.

U saopštenju Ministarstva pravde naglašava se da se pravosudnoj administraciji već isplaćuju stimulacije čime su njihove plate dostigle nivo koji imaju u adiminstraciji prosvete i zdravstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.