Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 08.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk se nastavlja uprkos pomaku u pregovorima

Predsednik Štrajkačkog odbora preduzeća "Partizan" Svetozar Bojanić izjavio je da je na današnjem sastanku sa ministrom rada Rasimom Ljajićem došlo do pomaka u pregovorima o ispunjenju zahteva radnika te fabrike i da se razgovori nastavljaju sutra. Bojanić je agenciji Beta posle sasatnka sa Ljajićem u Beogradu rekao da se štrajk ipak nastavlja do, kako je istakao, uplate radnog staža.



"Ima pomaka oko zahteva vezanih za uplatu radnog staža, izmirenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sudskih troškova ali pregovori se nastavljaju", rekao je on dodajući da se štrajk nastavlja "dok ne legnu pare".

Radnici traže da im bude uplaćen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje od 2004. godine i da im socijalnim programom za svaku godinu radnog staža bude plaćeno po 200 evra.

Sindikalci su zapretili, da će ako se ne nađe rešenje, u ponedeljak 11. maja organizovati masovno okupljanje radnika iz cele Srbije u Kragujevcu, koji će zatim otići u Beograd.

Protestu upozorenja koji je danas organizovao Samostalni sindikat Kragujevca, prisustvovalo je više od 1.000 radnika, među kojima su bili i oružari, radnici "1. maja" iz Lapova, Elektro Rače i Niteksa iz Niša.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović je na protestu rekao da radnici Partizana imaju punu podršku jer se bore i za prava desetina hiljada radnika Srbije koji su prevareni.

On je rekao da agonija radnika Partizama mora hitno da se završi, da se plate doprinosi i omogući radnicima da normalno žive.

Kragujevački kožari štrajkuju glađu već 17 dana i njihovo zdravstveno stanje je dramatično.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici "Partizana" dobili ponudu vlasnika fabrike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2009

KRAGUJEVAC - Pregovori predstavnika radnika kragujevačke fabrike kože "Partizan" u Ministarstvu rada i socijalne politike, i vlade završeni su ponudom vlasnika te firme da im isplati otpremnine i povezivanje staža do 22. juna, a radnici večeras treba da odluče da li će to prihvatiti i prekinuti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Umiru nezadovoljni ponušenim rešenjima

Izvor: Politika, 08.Maj.2009

Radnici svojevremeno odbacili ideju da firma ide u stečaj, a nisu se složili ni sa predlogom sadašnjeg vlasnika Aleksandra Aleksića da uplati staž onima koji imaju uslov za penziju ..Kragujevac – Dvanaestoro radnika fabrike za preradu sirove kože „Partizan” ne odustaje od štrajka...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.