Izvor: B92, 02.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk radnika "Zastave elektro"

Rača Kragujevačka -- Radnici firme "Zastava elektro" iz Rače Kragujevačke već šest dana borave u zgradi lokalne skupštine zahtevajući isplatu zaostalih zarada i doprinosa.

Sa njihovim zahtevima danas su upoznati i predstavnici kriznog štaba Ministarstva za rad i socijalna pitanja. Opštinske vlasti u Rači žale se da njihovi službenici otežano rade i apeluju na državu da pomogne u rešavanju problema štrajkača.

Radnici "Zastava elektro” zahtevaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << isplatu zarada za prethodna četiri meseca, ali i za period od 1997. do 2001. godine, zatim isplatu dnevnica za rad u inostranstvu i uplatu doprinosa za penziono osiguranje.

Članovi štrajkačkog odbora ističu da se konzorcijum koji je kupio kompaniju ne obazire na njihove zahteve.

Boravkom u zgradi lokalne samouprave radnici kompanije "Zastava elektro” kažu da žele da privuku pažnju državnih institucija kako bi se uključile u rešavanje njihovih problema.

Međutim, njihov boravak u zgradi lokalne samouprave otežava funkcionisanje opštine. Opštinski službenici kažu da za sada građani imaju razumevanja.

Podršku radnicima u štrajku danas su pružili i vlasnici trgovinskih radnji u Rači.

Jednočasovnom blokadom Poreske uprave radnici su danas nagovestili početak radikalizacije štrajka.

Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni do petka, kažu da će već u ponedeljak početi štrajk glađu.

Treba istaći da je u Rači do početka privatizacije poslovalo sedam preduzeća u kojima je bilo zaposleno oko tri hiljade radnika.

Sada međutim u ovoj opštini od 13 hiljada stanovnika, radi nešto manje od 400 ljudi i to uglavnom u budžetskim ustanovama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.