Štrajk radnika Geodetskog zavoda

Izvor: RTS, 19.Jan.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk radnika Geodetskog zavoda

Zaposleni u Geodetskom zavodu Srbije završili danas protest ispred Vlade Srbije, posle dogovora sa ministrom Dulićem, koji će u četvrtak na sednici Vlade izneti njihove zahteve. U petak sastanak štrajkačkog odbora i direktora RGZ-a.

Protest zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu, koji je "u pet do 12" počeo ispred zgrade Vlade Srbije, završen je oko 14.30 časova, posle dogovora sa ministrom životne sredine i prostornog planiranja Oliverom Dulićem.

"Dulić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će na sednici Vlade Srbije u četvrtak izneti zahtev zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu da se preispita odluka o smanjenju broja zaposlenih u toj ustanovi za četvrtinu", rekla je agenciji Beta predsednica Jedinstvene organizacije sindikata Zavoda Mirjana Jovanović.

"Štrajk se nastavlja", rekla je Jovanovićeva i dodala da će se u petak održati sastanak štrajkačkog odbora i direktora RGZ-a, sa predstavnicima Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, radi dogovora o daljem sprovođenju minimuma procesa rada u interesu građana.

Radnici Geodetskog zavoda od 11. januara sprovode minimum procesa rada što podrazumeva prijem i obradu zahteva samo za uverenja potrebna za socijalna davanja, ali ne i obradu zahteva za ostala uverenja, pa ni za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

Na protestu je danas bilo oko 500 radnika RGZ-a iz svih krajeva Srbije, a saobraćaj u Nemanjinoj ulici se odvijao nesmetano.

Predstvnica pregovaračkog tima Snežana Vukašinović podseća da su oni u generalnom štrajku dve nedelje, jer Vlada Srbije ne poštuje sopstvenu odluku o smanjenju broja zaposlenih u državnoj administraciji.

"Mi zahtevamo da smanjenje zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu bude 7,26 odsto kao i u svim drugim državnim organima", objasnila je Vukašinovićeva.

Zaposleni u republičkom Geodetskom zavodu počeli su štrajk 4. januara zbog odluke Vlade o otpuštanju 595 radnika u toj ustanovi, što bi bilo smanjenje broja zaposlenih za oko 30 odsto, a ne za 7,2 procenta, koliko je predvođeno redukcijom broja radnika u državnoj administraciji.

Radnici navode i da se razlozi štrajka nalaze u ponašanju direktora i rukovodstva Zavoda, koje je skrivalo od zaposlenih koliko će radnika biti višak i uporno odbijalo socijalni dijalog sa sindikatima i Socijalnim savetom zaposlenih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.