Štrajk prekinut dogovorom!

Izvor: S media, 30.Dec.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk prekinut dogovorom!

Bivši radnici "Zastava automobila" iz Kragujevca postigli su sinoć dogovor sa Ministarstvom ekonomije, nakon čega je prekinut trodnevni štrajk.

U Ministarstvu ekonomije rekli su da je dogovoreno da država ne plaća radna mesta koja ne postoje, kao i da je prihvaćen predlog sindikata o prekvalifikacijama radnika, kako bi mogli da se zaposle u drugim firmama koje budu nudile posao na tržištu rada. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<



Ranije u toku dana dramatično je bilo u zgradi Skupštine grada Kragujevca, jer su radnici ušli unutra i zauzeli svečani salon, poručivši da će tamo ostati sve dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. Prethodno, oni su na javnom glasanju odbili dotadašnje ponude Ministarstva ekonomije.

- Izražavamo zadovoljstvo što je razum ipak pobedio, jer je usvojen princip da ne može da se dobija plata ako se ne radi. Država više ne može da finansira nerealna radna mesta. Ali, država ima obavezu da ponudi radnicima kvalitetan socijalni program i kvalitetnu prekvalifikaciju, koja će im omogućiti da na|u posao na tržištu rada. To je ono što je najvažnije. Radnici će dobiti otpremninu od 300 evra po godini staža odnosno 8.000 evra u proseku po čoveku. Dobiće i dve godine mogućnosti prekvalifikacije na dobrovoljnoj bazi. Onaj ko izabere prekvalifikacije, prvih 12 meseci dobiće mesečno po 22.000 dinara, a drugih 12 meseci po 19.000 dinara. Nacionalna služba za zapošljavanje imaće obavezu da im ponudi prvi slobodan posao na tržištu rada, a konačnu odluku kog radnika će izabrati donosiće poslodavac - kažu u Ministarstvu ekonomije.

Prihvaćeni uslovi Ministarstva

Prema postignutom dogovoru, u "Zastava automobilima", fabrici koja više ništa ne proizvodi, ostaje 70 radnika. U FAS prelazi 47 metalaca, a 65 invalida rada postaju radnici fabrike "Zastava impro", ogranka "Zastava vozila". Nešto manje od 500 radnika imaju, ili će naredne godine steći, uslov da na birou rada čekaju penziju. Svima koji su na birou rada, 900 tehničkog viška i 500 koji čekaju penziju, u naredne dve godine biće uplaćivani doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje.

Zamenik predsednika Samostalnog sindikata "Zastava automobila" Zoran Marković rekao je sinoćda se prihvaćeni predlog od ranijih razlikuje samo po sumi koju će oko 900 radnika koji su tehnički višak, dobijati naredne dve godine.

- Pored toga, deca ovih radnika biće prva na spisku u narednim zapošljavanjima u "Fijatu" - naveo je Markovići dodao da su radnici "prelomili" jer je "bolje ne rizikovati sa Ministarstvom ekonomije".

Inače, za protest radnika bili su obezbe|eni poljski kreveti i hrana, a u vreme "opsade" zgrade gradske skupštine, gradonačelnik Veroljub Stevanovićbio je u Beogradu. Sindikalci su bili složni da, ako bude potrebno, tamo dočekaju i Novu godinu i Božić.

- Ako izaberemo dalji protest, moramo biti odlučni da idemo do kraja. Ja sam na to spreman, ali nemojte kada stignu pare za otpremnine svi da pojurite, pa da posle kukate da vas je neko izdao - upozoravao je štrajkače predsednik Samostalnog sindikata "Zastava automobila" Zoran Mihajlović.

Njemu je, me|utim, ubrzo pozlilo, pa je nešto posle 17 časova prebačen u kragujevački Urgentni centar zbog bolova u grudima i napada gušenja. Na pitanje da li je postizanju dogovora doprinelo to što je Mihajlovićmorao da bude hospitalizovan, u nadležnom ministarstvu kažu da tu informaciju nisu imali, ali da mu svakako žele brz oporavak:

- Nama je žao što se to dogodilo predsedniku sindikata i želimo mu brz oporavak, kao i srećnu Novu godinu kakvu želimo svim ljudima. Dobro je što će je dočekati kod kuće, a ne u štrajku - rekli su za Preš u Ministarstvu ekonomije.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.