Ponovo bez dogovora u Kragujevcu

Izvor: RTS, 29.Dec.2010, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo bez dogovora u Kragujevcu

Radnici kragujevačke "Zastave" u znak protesta ušli u Skupštinu grada, pošto su odbili i izmenjeni predlog Ministarstva ekonomije o rešavanju statusa zaposlenih. U Ministarstvu tvrde da je ponuda države "više nego fer".

Protest radnika "Zastave" u Kragujevcu radikalizovan je ulaskom radnika u zgradu Skupštine grada Kragujevca, gde će ostati do ispunjenja zahteva. Radnici  su odbili izmenjeni predlog Ministarstva ekonomije o rešavanju statusa zaposlenih u toj fabrici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Predsednik Samostalnog sindikata "Zastava automobili" Zoran Mihajlović prebačen je u kragujevački Urgentni centar nešto posle 17 časova jer mu je pozlilo tokom protesta.

"Mihajlovića su prvo pregledali lekari Hitne pomoći i on je potom prevežen u internističku ambulantu Urgentnog centra gde je u toku pregled", rekla je portparol Kliničkog centra Kragujevac Vanja Đošević.

Mihajlović je imao bol u grudima i napad gušenja zbog čega je odmah pozvana hitna pomoć.

Na javnoj sednici, koja je prethodila ulasku u skupštinu, a kojoj je prisustvovalo više stotina radnika, predsednik Samostalnog sindikata "Zastava automobili" Zoran Mihajlović pročitao je Protokol o konačnom rešenju statusa 1.566 radnika, koji je radnicima dostavilo Ministartvo.

"Protokol podrazumeva da 70 radnika ostanu u "Zastavi automobilima", 47 da se zaposli u "Fijat automobili Srbija", a 65 u "Zastava inpro". Prema Protokolu, 97 radnika će u narednoj godini ispuniti uslov za ostvarivanje prava na posebnu novčanu naknadu u trajanju do pet godina", rekao je Mihajlović.

Socijalni program, kojim će biti obuhvaćeno 910 zaposlenih, rešio bi se isplatom otpremnina od 300 evra po godini staža, a pored otpremnine radnici stiču pravo i na posebnu naknadu čija je isplata ponuđena na dva načina - po 20.000 dinara mesečno naredne dve godine ili 25.000 u prvih šest meseci, 20.000 u drugih šest meseci i 18.000 u poslednjih godinu dana.

Ministarstvo ekonomije predložilo je da se napravi spisak dece radnika "Zastave" kako bi imali prioritet u zapošljavanju u "Fijat automobili Srbija", što su radnici izviždali.

Radnici traže da budu na platnom spisku "Zastave" u narednih godinu i po dana, kako bi u tom periodu išli na prekvalifikaciju i time imali prednost prilikom zapošljavanja kod "Fijatovih" kooperanata.

Ministarstvo: Radnicima ponuđeni fer uslovi

Radnici „Zastava automobila" su odbijanjem "više nego fer ponude države" pokazali da ne žele prekvalifikaciju i novi posao, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu ekonomije Srbije.

Štrajkači su odbijanjem ponude pokazali da žele da ne rade i večito žive na grbači svih građana Srbije i budžeta, navodi ministarstvo.

U Ministarstvu ekonomije ističu da ne odustaju od principa da onaj ko ne radi ne može ni dobijati platu, dodajući da "nemaju ni moralno, ni zakonsko pravo da novcem svih građana održavaju radna mesta koja ne postoje".

Radnicima "Zastava automobila" koji nisu primljeni u "Fijat", predloženo je da se novac poreskih obveznika uloži u njihovu obuku za nova radna mesta koja su realna i koja će nastati dolaskom kooperanata.

"Fijat će zaposliti blizu 2.500 ljudi i to je zagarantovano Ugovorom. Nismo srećni što su iz Zastave preuzeli samo 1.153 radnika, voleli bismo da su sve radnike uposlili, ali nisu. To se ne može promeniti", rečeno je u Ministarstvu ekonomije Srbije.

Radnici Zastava automobila će za vreme prekvalifikacije dobijati i otpremninu, u proseku 8.000 evra po radniku, plus redovne mesečne nadoknade, navode u Ministarstvu i napominju da to znaci da niko od tih radnika neće biti na ulici i bez novca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici "Zastave" okupirali Skupštinu grada

Izvor: Mondo, 29.Dec.2010

Radnici "Zastava automobila" odbili su izmenjeni predlog Ministarstva ekonomije i ušli u Skupstinu grada Kragujevca. Iz Ministarstva odgovaraju da ko ne radi ne može da prima platu.

Nastavak na Mondo...

RADNICI ``ZASTAVE`` RADIKALIZOVALI PROTEST (VIDEO)

Izvor: Kurir, 29.Dec.2010

KRAGUJEVAC - Protest radnika "Zastave" u Kragujevcu radikalizovan je ulaskom radnika u zgradu Skupštine grada Kragujevca, gde će, kako su najavili, ostati do ispunjenja zahteva. Radnici su odbili izmenjeni predlog Ministarstva ekonomije o rešavanju statusa zaposlenih u toj fabrici, javlja RTS...Na...

Nastavak na Kurir...

Radnici ušli u gradski parlament

Izvor: Danas, 29.Dec.2010

Oko 100 radnika Zastave ušlo je juče u prostorije kragujevačke gradske skupštine, zahtevajući nastavak pregovora sa Ministarstvom ekonomije.

Nastavak na Danas...

Štrajk prekinut dogovorom!

Izvor: Press, 30.Dec.2010, 02:56

Dogovoreno da država isplati otpremnine i obezbedi prekvalifikaciju otpuštenih radnika, ali da ne plaća napostojeća radna mesta. Bivši radnici "Zastava automobila" iz Kragujevca postigli su sinoćdogovor sa Ministarstvom ekonomije, nakon čega...

Nastavak na Press...

Štrajk prekinut dogovorom!

Izvor: S media, 30.Dec.2010

Bivši radnici "Zastava automobila" iz Kragujevca postigli su sinoć dogovor sa Ministarstvom ekonomije, nakon čega je prekinut trodnevni štrajk...U Ministarstvu ekonomije rekli su da je dogovoreno da država ne plaća radna mesta koja ne postoje, kao i da je prihvaćen predlog sindikata o prekvalifikacijama...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.