Štrajk advokata zbog ćutanja nadležnih o ubistvu Ognjanovića

Izvor: N1 televizija, 01.Okt.2018, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk advokata zbog ćutanja nadležnih o ubistvu Ognjanovića

Advokati Srbije održali su jednodnevni štrajk, nezadovoljni izostankom epiloga ubistva njihovog kolege Dragoslava Ognjanovića. Tvrde da nisu dobili dovoljno podataka koji bi ih uvereli da se na tom slučaju radi "punom parom".

Smatraju da Tužilaštvo i policija ne rade dobro svoj posao, kada su u pitanju istrage napada na advokate, kojih je u poslednjih deset godina bilo 55.

Izvor: N1

Tačno 65 dana prošlo je otkako je nepoznati ubica ispalio >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << smrtonosne hice u advokata Dragoslava Ognjanovića. Tačno toliko traje i istraga, a nikakvih otkrića nema, tvrde advokati. Zato su stupili u jednodnevni štrajk.

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac kaže da advokati traže odgovore na pitanja ko je i zašto pucao u Ognjanovića i da li je uoči ubistva bio prisluškivan, o čemu se u javnosti potajno spekuliše.

“Mi smo se tu susreli sa nečim što mogu da nazovem opstrukcijom ili nepoverenjem prema advokatima. Dakle, za ova dva meseca nismo dobili dovoljan broj podataka koji bi nas uvereili da se u toj istrazi dešavaju određeni pomaci”, istakao je Gostiljac.

Krajem prošle nedelje advokatske komore Srbije i Beorgada optužile su Republičko javno tužilaštvo i policiju da ne rade svoj posao, ali i da ne obaveštavaju advokate o toku istraga, uz ocenu da na taj način prikrivaju izostanak rezultata.

U međurvemenu je održan sastanak stalnog tela osnovanog da prati istrage napada na advokate, kojih je u poslednjih 10 godina bilo 55, pa to advokati smatraju novim početkom. Ali deo primedbi ostaje.

“U pojedinim slučajevima je došlo ili do namernog nepostupanja policije ili nestručnog postupanja policije. Ali tu dolazimo do probelma da Tužilaštvo ne kosristi sva procesna ovlašćenja koja ima po Zakonu o krivičnom postupku”, objasnio je Gostiljac.

Ipak, priznaju da određenih pomaka ima. O tome je govorila i ministarka pravde Nela Kuburović, otvarajući zatvor u Pančevu. Ministarka je naglasila da se konstatno radi sa advokatima na unapređenju njihovog statusa.

“Jedan od zaključaka je da bi trebalo da se izvrše izmene i dopune Krivičnog zakonika, kako bi se uvelo novo krivično delo koje će regulisati zaštitu i položaj advokata, a sa druge strane radna grupa se bavi svim slučajevima napada na advokate i rezultat rada te grupe je i da je republička javna tužiteljka donela uputstvo kojim nalaže hitne mere postupanja tim predmetima”, rekla je ministarka.

Kada bi moglo da dođe do izmena zakona nije poznato. U međuvremenu,istraga ubistva Ognjanovića tapka u mestu

Advokat Dragoslav Ognjanović ubijen je 28. jula ispred zgrade u kojoj je živeo. Vlasti su tada govorile da imaju određene informacije koje bi mogle da im pomognu u istrazi. Međutim, danas, više od dva meseca kasnije, i dalje nema informacija o tome ko stoji iza tog ubistva, po čijem nalogu je ono izvršeno i koji su motivi za to.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Advokati smatraju da tužilaštvo i policija ne rade svoj posao

Izvor: N1 televizija, 01.Okt.2018

Advokati Srbije održali su jednodnevni štrajk, nezadovoljni izostankom epiloga ubistva njihovog kolege Dragoslava Ognjanovića. Tvrde da nisu dobili dovoljno podataka koji bi ih uvereli da se na tom slučaju radi "punom parom"...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.