Srbolek pred novim štrajkom?

Izvor: B92, 05.Nov.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbolek" pred novim štrajkom?

Beograd -- Isključenja telefona i vode u ''Srboleku'' pokazuju da ne postoji ozbiljna namera da se pokrene proizvodnja, navodi Radnički pokret Srbije i najavljuje štrajk.

Telefon je danas isključen zbog duga od 4 miliona, a voda zbog duga od 100.000 dinara.

Grejanje je isključeno još krajem prošle godine, a najavljeno je i isključenje struje.

"Radnicima je to jasan pokazatelj da poslodavac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nema nameru da izmiri svoje obaveze ni prema radnicima, ni prema državi, uprkos protokolu potpisanom u Ministarstvu ekonomije o pokretanju proizvodnje", navodi se u saopštenju Radničkog pokreta Srbije.

U Ministarstvu ekonomije je 12. oktobra usvojen protokol o okončanju štrajka i pokretanju proizvodnje koje su potpisali predstavnici fabričkih sindikata, generalni direktor Jovica Stefanović, državni sekretar Nebojša Ćirić i član Gradskog veća grada Beograda Miroslav Čučković.

Radnici su doneli odluku da ponovo stupe u štrajk ukoliko se nastavi sa kršenjem protokola i zanemarivanjem obaveza od strane poslodavca.

RPS navodi da je Savet za borbu protiv korupcije 27. oktobra Vladi Srbije dostavio izveštaj o privatizaciji i poslovanju "Srboleka", u kojem je ukazao da je njegov vlasnik Jovica Stefanović Nini nezakonito stekao akcije preduzeća.

Savet za borbu protiv korupcije je izneo hronologiju cele privatizacije, podsećajući da su mali akcionari 23. jula 2009. Podneli krivičnu prijavu Prvom opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv uprave "Srboleka".

"Tužilaštvo je povodom ove krivične prijave podnelo zahtev za prikupljanje obaveštenja Direkciji policije, međutim policija još nije dostavila izveštaj", podsetio je Savet za borbu protiv korupcije.

Radnički pokret Srbije je nastao iz Koordinacionog odbora radničkih protesta u Srbiji, kojeg su osnovali radnici i mali akcionari sedam preduzeća: "Jugoremedije", "Šinvoza" i "BEK-a" iz Zrenjanina, "Zastave elektro" iz Rače, "Ravanice" iz Ćuprije, "Srboleka" i "Trudbenika" iz Beograda. "Problemi su nam različiti, ali cilj je isti – tragamo za načinom da sačuvamo i razvijamo proizvodnju, čuvajući tako i svoja radna mesta", deviza je RPS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.