Izvor: B92, 24.Apr.2010, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Slap grupa" u štrajku

Beograd -- Većina zaposlenih radnika prehrambene fabrike "Slap grupa" je u štrajku zbog neisplaćenih plata i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Radnici fabrike, poznatije kao "Čipsara", zahtevaju da im vlasnik isplati zaostale dve i po plate, ali i da uplati doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Čipsara radi već mesec dana bez direktora, a radnicima je problem kako da dođu i do vlasnika Slaviše Purića, vlasnika i osnivača beogradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Intereksporta”.

On je naime, u novembru prošle godine drugi put uhapšen, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

90 od ukupno 117 radnika privatne prehrambene fabrike "Slap grup” u Čačku odlučilo je da štrajkom zatraži od poslodavca da ispuni obaveze prema zaposlenima.

Problem je što ne znaju sa kim da pregovaraju. Direktor je napustio firmu još pre mesec dana, a vlasnik je u rukama države.

”Gazda je, koliko znamo, u pritvoru. Zbog nekoliko firmi koje je on doveo dovde, gde smo mi sada", kaže jedna radnica.

"Normalno, mi smo svesni toga da je štrajk nešto što je najgora mogućnost. Mi nemamo više izbora, jer niko, jednostavno, ne razume naše probleme", dodaje druga radnica.

Predsednik Samostalnog sindikata Zoran Zečević kaže da je štrajk bio jedino rešenje da potraže izlaz iz teške situacije.

"Radnici su stupili u generalni štrajk, zbog neispunjenih, penzioni staž, koji nije uplaćen od decembra meseca 2005. godine, do ovoga trenutka. Duguje se radnicima 13 meseci putnih troškova, dve i po plate, od februara meseca, knjižice koje nisu overene od 1. jula 2009. godine do sada.”

Radnici kažu da im je sin većinskog vlasnika ponudio sukcesivnu isplatu zarada, ali je ta ponuda dostavljena bez ikakvog pečata i potpisa, zbog čega su je odbili.

Oni se pitaju ko je odgovoran za njih i kome da se obrate za rešenje problema, jer im se gomilaju neplaćeni računi za kredite, struju, komunalije i ostale životne troškove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.