Sindikati javnog sektora u subotu s premijerom

Izvor: Akter, 02.Feb.2016, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati javnog sektora u subotu s premijerom

Sindikati javnog sektora, članovi Socijalno-ekonomskog saveta i resorni ministri u subotu će se sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem, a tema je predloženi zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru

Na konferenciji za novinare koju su organizovali centrala reprezentativnih sindikata SSSS i granski sindikat Nezavisnost najavljeno je da će oni odustati od planiranih sindikalnih ukoliko svi njihovi zahveti budu ispoštovani, a kao upozorenje za sutra su najavili štrajk >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << od 11 do 12 sati.

Nezadovoljni su, kako kažu, načinom na koji se donosi taj zakon i predloženim rešenjima i tvrde da nisu uvaženi svi njihovi zahtevi.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Dragan Savić rekao je novinarima da će štrajk upozorenja sutra održati sindikati javnog sektora, a da će im se priključiti i drugi sindikati koji nisu članovi Nezavisnosti i Saveza samostalnih sindikata.

"Dobili smo sinoć tekst nacrta zakona koji je identičan tekstu o kome je SES već raspravljao i na koji je ministar finansija rekao NE. Na sve to nemamo garancije da će zahtevi sindikata biti usvojeni i da će se zaista postupiti kako je napisano", rekao je Savić.

Ukoliko bi ovakav tekst zakona bio usvojen, zaposleni u javnom sektoru bili bi diskriminisani i dodatno bi im se pogoršao materijalni i radno- pravni položaj, ističu predstavnici sindikata.

Savić je dodao da su sindikati uputili pismo premijeru i tražili sastanak kako bi se našlo rešenje prihvatljivo svim stranama, te da je sastanak zakazan za subotu u 11.30.

Objašnjavajući šta se navodi u Nacrtu zakona i zbog čega su sindikati nezadovoljni, Savić je rekao da su rešenja koja regulišu minuli rad i naknade sada odgovaraju sindikatima, ali nisu zadovoljni predlozima koji se odnose na topli obrok i regres, kao ni predlogom da osnovice za rad u jediniicama lokalne samouprave budu različite.

Pravo na topli obrok i regres sindikati ne žele da izgube, a ako te dve stavke budu "ugrađene" u koeficijente to će se, tvrde, dogoditi.

"Ukoliko je namera vlade da to ostane u koeficijentu, jer možda nema para u budžetu, neka nam onda to iskažu u obračunu, a to su obavezni po zakonu. Mi moramo da znamo koliko nominalno iznosi naknada za topli obrok i regres, i ako je to nula dinara neka nam to kažu javno", kaže Savić.

Sindikati javnog sektora poručuju da neće prihvatiti dalje umanjivanje prava zaposlenih i da će se zalagati da se za isti rad obezbedi i ista zarada, kao i da neće pristati na manja prava od onih koja su garantovana Zakonom o radu.

Savić je upozorio na činjenicu da još nisu povećane zarade zaposlenih u javnom sektoru uprkos najavama, te da se i dalje obračunavaju po starom, a predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Ljiljana Kiković rekla je da zaposlenima u tom sektoru plate kasne nekoliko meseci.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.