Sindikati i u vojsci

Izvor: Istinomer.rs, 03.Maj.2011, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati i u vojsci

"Ministarstvo (odbrane) predložilo je Vladi Srbije da usvoji uredbu kojom će biti omogućeno sindikalno organizovanje u vojsci. Vlada Srbije bi uskoro trebalo da razmotri tu uredbu." Iako štrajk armije nije dozvoljen, Zakon o vojsci, koji je donet još 2007. godine, predviđa sindikalno organizovanje. To je, međutim, dugo bilo samo na papiru, pa je i zaštitnik građana upozorio na to da sindikati još nisu zaživeli.
"Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da, iako je Zakon o Vojsci Srbije omogućio sindikalno organizovanje u oružanim snagama, to u praksi još nije zaživelo i dodao da 'nije mali' broj pritužbi pripadnika vojske instituciji na čijem je čelu."
Beta, 13. 4. 2011. godine


Uredbu o sindikalnom organizovanju profesionalnih pripadnika Vojske Vlada je usvojila 21. aprila.
"Donošenjem uredbe koju je prošle nedelje usvojila Vlada Srbije uklonjena je i poslednja prepreka kojom je omogućeno oficirima, podoficirima i vojnicima da se udružuju, ali bez prava na štrajk."
Večernje novosti, 25. 4. 2011. godine


Budući da se toliko dugo čekalo na omogućavanje sindikalnog organizovanja pripadnika Vojske Srbije, kao i da je ombudsman morao da upozori na pritužbe zbog nepostojanja sindikata, Istinomer ministru odbrane daje ocenu "skoro ispunjeno".

Nastavak na Istinomer.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Istinomer.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Istinomer.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.