Sindikati HIP Petrohemije odustali od štrajka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati HIP Petrohemije odustali od štrajka

PANČEVO - Sindikati HIP Petrohemije Pančevo odustali su od štrajka zakazanog za sutra jer nisu mogli da se dogovore oko štrajkačkih zahteva, dok je generalni direktor propisao minimum procesa rada za vreme štrajka koji onemogućava obustavu rada.

Tri reprezentativna sindikata kompanije najavila su pre dve nedelje da će stupiti u generalni štrajk ako Vlada Srbije dozvoli da fabrika stane zbog dugova i nedostatka sirovine, a 24.000 radnika ostane bez posla.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Sredinom ove nedelje Samostalni sindikat je podneo zahtev za smenu generalnog direktora Slobodana Adžića jer nije učinio ništa da se obezbedi stabilna nabavka sirovine i novčana pomoć Vlade Petrohemiji.

Sindikati smenskih radnika i Nezavisnost nisu podržali zahtev, pa je štrajk doveden u pitanje, izjavio je agenciji Beta predsednik tog sindikata Miša Faraga.

Adžić je potom doneo odluku o minimumu procesa rada koja podrazumeva da svi proizvodni radnici moraju biti na poslu, zapretivši onima koji ne poštuju odluku ukidanjem plata za vreme štrajka.

"Nemoguće je da mali broj ljudi štrajkuje a ostali da rade. Za koga oni štrajkuju? Za generalnog direktora i one koji rade?", rekao je Faraga.

Predsednik Sindikata smenskih radnika Zlatko Bekić rekao je da članovi tog sindikata neće aktivno štrajkovati jer bi time ugrozili proizvodnju, a da je štrajk dogovoren ako Vlada dozvoli da Petrohemija stane.

Dodao je da će štrajk biti aktiviran ako Vlada Srbije ne obezbedi obećanu pomoć Petrohemiji i na taj način ugrozi proizvodnju i egzistenciju radnika.

Poslovodstvo kompanije u više navrata zatražilo je pomoć Vlade Srbije u obezbeđivanju kontinuiteta proizvodnje i kredit za otvaranje novih pogona u fabrici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.