Izvor: Capital.ba, 09.Feb.2024, 16:41

Sindikat pravosuđa RS ide u generalni štrajk

BANJALUKA –  Republički odbor Sindikata pravosuđa Republike Srpske odlučio je na današnjoj sjednici u Banjaluci da će 28. februara stupiti u generalni štrajk. FOTO: Agencije Kako su najavili iz ovog sindikata, štrajk će biti održan u svim pravosudnim institucijama u kojima ovaj sindikat ima svoje organizacije, rad će biti u potpunosti obustavljen, uz poštovanje minimuma proseca rada, u skladu sa Zakonom o štrajku RS. “Sindikat pravosuđa RS od Ministarstva pravde RS i nadležnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << institucija zahtijeva da im se povećaju plate zbog rasta obima posla i prestane sa diskriminacijom zaposlenih u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža“, navode iz ovog sindikata. FOTO: Sindikat pravosuđa Kažu da zbog povećanja obima i težine poslova, te nepostojanja viška zaposlenih radnika u pravosudnim institucijama, već češće manjka radnika, Sindikat pravosuđa traži da se procenat povećanja plata svih zaposlenih uskladi, ne sa platama, već sa procentom povećanja plata nosilaca pravosudnih funkcija, jer se radi o poslovima koji nose krivičnu i materijalnu odgovornost. “Tražimo da se iz Zakona o platama u članu 8. odredba o naknadi u visini do 35 odsto osnovne plate za težinu prirode posla i posebne uslove rada izdvoji iz pomenutog zakona i reguliše putem Posebnog kolektivnog ugovora, a zbog prirode posla koja podrazumijeva krivičnu odgovornost, preopterećenost, materijalnu odgovornost, kaznenu odgovornost, odgovornost sprovođenja – dovođenja, obezbjeđenja lica i institucija, obezbjeđenja čuvanja tajnosti podataka u posebnim predistražnim radnjama, opslužujući rad sudija i tužioca, što daje posebnu specifičnost vrste posla kojom se bave radnici zaposleni u pravosudnim institucijama“, kažu u Sindikatu pravosuđa. Sindikat pravosuđa RS je, kako su naglasili, spreman, kao i do sada, da pregovara sa  ministrom pravde RS i Vladom RS. CAPITAL: A. Pisarević Чланак Sindikat pravosuđa RS ide u generalni štrajk се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Pravosuđe Srpske ide u generalni štrajk, poznat i datum

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2024

BANJALUKA - Republički odbor Sindikata pravosuđa Republike Srpske je na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci donio Odluku o stupanju u generalni štrajk, koji će biti održan 28. februara u svim pravosudnim institucijama u kojima ovaj sindikat ima sindikalne organizacije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.