Zvanično završen štrajk u Holivudu

Izvor: B92, 06.Dec.2023, 16:52

Zvanično završen štrajk u Holivudu

Sindikat holivudskih glumaca SAG-AFTRA potpisao je trogodišnji ugovor sa najvećim filmskim studijima u utorak, čime je i službeno okončan najduži štrajk, koji je šest meseci paraliziovao filmsku i televizijsku produkciju.

SAG-AFTRA je objavio da je 78 odsto njegovih članova koji su glasali podržalo sporazume sa kućama kao što su Netflix Inc, Walt Disney Co i drugim članovima Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP, Alliance of Motion Picture and Television >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Producers).

Zaključen nakon 118 dana štrajka, sporazum donosi znatno povećanje plata, posebne nagrade za glumce u filmovima ili serijama koje dožive velik uspeh u prikazivanju te konačno zaštitne mere pri korišćenju veštačke inteligencije (AI) u filmskoj produkciji.

Članstvo sindikata SAG-AFTRA stupilo je u štrajk u julu, a prvi dogovor sa studijima postignut je u novembru, te su glumci odmah počeli snimati. Ove godine štrajkovali su i scenaristi, koji su to učinili pre holivudskih glumaca. Nakon pet meseci štrajka pisci filmskih scenarija prihvatili su novi ugovor s 99 posto glasova.

Neki se glumci žale da novi ugovor ne jamči dovoljno zaštite od veštačke inteligencije. Prema odredbama ugovora, studiji moraju da zatraže dopuštenje poznatih glumaca da se koriste digitalnom sličnošću i da im plate takvo korišćenje.

Kritičari se žale da tekst ugovora ovako kako je sročen omogućava "stvaranje sintetičkih izvođača", što bi moglo ukloniti potrebu za glumcima od krvi i mesa.

Štrajk scenarista i glumaca pogodio je velike delove filmske i televizijske produkcije, prekinuo je emitovanje poznatih emisija i primorao RTV kuće da jesenji program popune reprizama i prikazivanjem rijaliti šoua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.