ŠTRAJK? KAKAV ŠTRAJK? Beloruski zvaničnik uverava da je sve pod kontrolom

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2020, 10:55

ŠTRAJK? KAKAV ŠTRAJK? Beloruski zvaničnik uverava da je sve pod kontrolom

Pomoćnik beloruskog ministra industrije izjavio da industrijska preduzeća Belorusije rade normalno

Industrijska preduzeća Belorusije rade normalno, nema informacija o početku masovnih štrajkova, izjavio je pomoćnik beloruskog ministra industrije Česlav Šuljga.

- Od ponedeljka u 10 časova (8 časova po srednjoevropskom vremenu) mi nemamo takve informacije - prokomentarisao je Šuljga.

Brojni beloruski mediji i kanali ranije su objavili informaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da u nekim beloruskim fabrikama radnici štrajkuju, a takođe pozivaju svoje kolege da učine isto.

Bivši kandidat za predsednika Belorusije, opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, objavila je u nedelju uveče poziv u kojem je najavila "nacionalni štrajk" od 26. oktobra.

Pre toga su u nedelju pripadnici policije upotrebili specijalna sredstva i privodili demonstrante na protestu u Minsku, gde je opozicija održavala protestni marš. Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje nije preciziralo koja specijalna sredstva su korišćena. Očevici na društvenim mrežama i lokalnim medijima izvestili su da su upotrebljene šok bombe i gumeni meci, od kojih su neki demonstranti povređeni.

U nedelju 25. oktobra istekao je rok "narodnog ultimatuma" koji je Tihanovska ranije postavila vlastima zemlje.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.