SAD više neće obaveštavati o štrajku glađu u Gvantanamu

Izvor: Blic, 05.Dec.2013, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD više neće obaveštavati o štrajku glađu u Gvantanamu

Vojska Sjedinjenih Američkih Država više neće obaveštavati medije i javnost o tome da li zatvorenici u Gvantanamu štrajkuju glađu, saopštio je juče mornarički komandant Džon Fiolstrat, portparol specijalne jedinice američke vojske Gvantanamo, što znači da će biti eliminisano ono što je dugo važilo za nezvanični barometar uslova u tom vojnom zatvoru.

Zatvorenici u Gvantanamu pribegavaju štrajku glađu od kada je zatvor otvoren u januaru 2002. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a SAD su dugo objavljivale koliko zatvorenika odbija da jede i da li su ispunjene vojne smernice za prisilno hranjenje.

Međutim, zvaničnici su sada utvrdili da više nije u njihovom interesu da objavljuju ove infomracije.

- Specijalna jedinica Gvantanamo dozvoljava zatvorenicima da mirno protestuju, ali neće objavljivati takve podatke. Objavljivanje ovakvih informacija nema operativnu svrhu i skreće pažnju sa važnijih stvari, kao što su blagostanje zatvorenika i bezbednost naših vojnika - objasnio je Fiolstrat.

U Gvantanamu se nalazi 164 zatvorenika, a protiv većine njih nije podignuta optužnica.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.